Parené buchty plnené lekvárom – poctivý recept z Liptova: Budete sa zalizovať za ušami!

Viete si predstaviť lepší zimný dezert, ako parené buchty? Ja veru nie, s lekvárom sú jednodznačne najlepšie!

Viete si predstaviť lepší zimný dezert, ako parené buchty? Ja veru nie, s lekvárom sú jednodznačne najlepšie!

Potrebujeme:

20 g droždia

20 g cukru

1 lyžičku soli

250 ml vlažného mlieka

400 g polohrubej múky – preosiatej

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 vajce

Náplň: slivkový lekvár

Postup:

Z preosiatej múky, 100 ml vlažného mlieka, jednej lyžičky múky a cukru pripravíme kvások. Keď vyjde, primiešame ho k ostatným prísadám v miske a všetko zľahka zmiešame tak, aby nám v miske neostala suchá múka. Necháme 15 minút postáť, potom vareškou vymiešame hladké cesto a necháme podysnúť na teplom mieste (stačí 30 minút).

Cesto preložíme na pomúčnú pracovnú dosku, rozvaľkáme a rozdelíme na 12 štvorčekov.Každý naplníme lekvárom, vyformujeme do tvaru buchty. Pripravíme si kovový paráčik, ktorý potrieme olejom.

Na dno hrnca nelejeme vodu (asi 1 cm) a keď začne vrieť, stiahneme teplotu na 1/3.

Na potretý paráčik preložíme buchty a zľahka ich tiež potrieme olejom, Vložíme do hrnca a naparujeme asi 7 minút. Potom popicháme špáradlom a keď sa cesto nelepí, vyberieme, popicháme vidličkou a môžeme si pochutnávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Ľudmila J.