plny-hrniec_transparent_negativ.png

Parádne žemláčiky pre návštevy – bez kysnutia: Toto podávam namiesto obložených chlebíkov a všetci to ospevujú!

Vynikajúce domáce pečivo, ktoré pripravíte z klasického kysnutého cesta s tým rozdielom, že nemusíte čakať, kým cesto vykysne. S vláčnym cestom totiž pracujeme ihneď. Žemličky môžete naplniť slanou alebo sladkou náplňou, prípadne upiecť aj bez náplne. Nech zvolíte akúkoľvek variantu, výsledok vás určite poteší! Ja pre návštevy robím namiesto klasických obložených chlebíkov tieto žemle s náplňou šunka, syr, horčica, alebo majonéza. Voláme ich žemláčiky.

Potrebujeme:

Kvások:

1 lyžicu kryštálového cukru

50 g čerstvého droždia

150 ml vlažného mlieka

Cesto:

500 g hladkej múky

100 ml oleja

150 ml vlažného mlieka

2 lyžičky soli (ak pripravujete žemle na sladko stačí 1 lyžička)

1 lyžičku jedlej sódy

Postup:

V jednej miske zmiešame prísady na kvások. V druhej zmiešame sypké prísady. K suchým prísadám pridáme kvások, zvyšné mlieko, olej a vypracujeme hladké vláčne cesto.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a krátko primiesime v rukách. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom a papier potrieme trochou oleja.

Rúru nastavíme na 190 stupňov.

Cesto rozdelíme na 10-12 častí a z nich vyformujeme tvar guličiek. Guličky môžeme naplniť, alebo upiecť bez náplne, je to len na vás.

Guličky preložíme na plech a povrch každej potrieme olejom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 20-25 minút. Žemličky musia byť na povrchu zlatisté.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes