K paradajkám nepridávam soľ, korenie ani ocot: Zalievam ich obyčajnou vodou a v zime sú ako čerstvé!

608

Zatváram takto najmenej 20 pohárov, ale aj tak nevydržia ani celú zimu, veľmi rýchlo sa zjedia. Ako uvádza web jemchyjinka si paradajky zachovávajú svoju čerstvosť.

Jednoduchý a rýchly recept, ktorý zvládne aj začiatočník. Je však potrebné vziať do úvahy niekoľko dôležitých bodov:

Paradajky by mali byť pevné a zdravé. Nikdy nepoužívam prezreté, poškodené či inak oslabené plody – napríklad nie sú dobré ani príliš šťavnaté plody, pretože sa rozkroja a väčšina šťavy z nich vytečie.

Pred samotnou prípravou paradajky dôkladne umyjeme a osšíme tak, aby boli celkom suché.

Paradajky nakrájame na polovice a zbavíme stopky. Aby to bolo rýchlejšie, paradajky nakrájame mierne šikmo, potom stopka zostane iba na jednej časti ovocia. Tento malý trik je skvelým šetričom času.

Dôležitá zásada: Poháre musia byťsterilizované, rovnako ako aj viečka. Je potrebné sterilizovať, aj keď potom bude potrebné vykonať sterilizáciu aj s paradajkami vo vnútri. To je záruka úspechu.

Vložte paradajky do sterilných nádob a zalejte ich prevarenou vodou.

Druhá zásada: Voda musí byť prevarená, ale nie horúca, ale vlažná, to znamená pri izbovej teplote. Toto je dôležitý bod! Ak poháre zalejete vriacou vodou, zmäknú a šupka sa bude odlupovať!

Okrem vody nedávame do pohárov nič iné. Nepridávame soľ, ocot a korenie! Nádoby prikryjeme viečkom (neuťahujeme napevno) a vložíme do hrnca na sterilizáciu.

Spodok panvice pokryjeme uterákom a po hrdlo poháre zalejeme teplou vodou. nemôžete zalievať horúcou, inak poháre prasknú.

Dám na plameň a po dosiahnutí bodu varu sterilizujem 15-17 minút. Ak máte pol litrové nádoby, potom vám bude stačiť 10 – 12 minút.

 Je dôležité, aby ste paradajky nemali vo vriacej vode príliš dlho, inak zmäknú.

Vyberieme poháre a dôkladne utiahneme viečka. Otočíme, aby som skontroloval netesnosti.

Nebalíme nádoby do deky ani do ničoho iného. Nechám ich len na stole.

Skladujem na chladnom mieste. Paradajky sú vynikajúce napríklad ako základ do šalátov.

Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Témy:


Pridajte svoj komentár