Do jari nezostane nič – PARADAJKY NA SNEHU: Bez ohľadu na to, koľko pohárov spravím, vždy ich je málo!

Tieto poháre sú podľa názoru mojej rodiny a priateľov najchutnejšie, aké kedy ochutnali.

Každý rok sa snažím zvýšiť počet týchto prázdnych miest, ale napriek tomu do jari nič neostáva, všetko je zjedené.

 

 

Tieto paradajky sú nielen chutné, ale aj skvele vyzerajú.

...

Ja ich vyrábam pre celú rodinu.

 

 

Paradajky, ako keby na snehu.

Príprava tejto lahôdky je skutočne jednoduchá.

 

 

Z hlavných produktov budete v skutočnosti potrebovať len samotné paradajky a veľa cesnaku.

Paradajky je lepšie zvoliť väčšie.

Čo sa týka druhej prísady – je lepšie vziať si domáci cesnak.

Keď som si kúpila čínsky cesnak, v pohári sa zozelenal, nevyzeralo to veľmi dobre, aj keď to neovplyvnilo chuť.

 

Na jednu trojlitrovú nádobu budete potrebovať:

paradajky – asi dva kilogramy;

cesnak – 1-3 polievkové lyžice – v prípade cesnaku sa musíte skutočne pozrieť na svoje preferencie. My máme radi viac cesnaku, ja som dala 3 lyžice.

Na marinádu na 1 liter vody:

soľ – 2 polievkové lyžice;

cukor – 4 polievkové lyžice.

Do každého pohára tiež pridám  9%-tný ocot, pridávam podľa chuti, nálev vždy ochutnám – ak máte radi kyslejšie, môžete pridať viac.

 

 

Postup:

Paradajky umyjem horúcou vodou.

Tam, kde bola stopka prichytená, prepichnem každý kúsok špajľou, tak paradajky menej praskajú.

Paradajky som vložila do sterilizovaných pohárov čo najtesnejšie.

 

 

Mimochodom, poháre sterilizujem už niekoľko rokov takzvanou studenou metódou.

Poháre umyjem horúcou vodou a sódou, zalejem niekoľkými lyžicami octu.

Zostáva pretrepať poháre a prevrátiť ich, potom zatvorením veka otočiť hore dnom tak, aby bolo veko tiež sterilizované.

Paradajky sú naskladané, zalejeme vriacou vodou.

Aby pohár určite nepraskol, nalejem najskôr na dno, do niekoľkých sekúnd sa nádoba zahreje a nepraskne.

 

 

Zalejeme vriacou vodou, prikryjem nádoby a nechám všetko 20-30 minút stáť.

Medzitým pripravíme marinádu a cesnak.

 

 

Cesnak nastrúhame na hrubom strúhadle, vyzerá krajšie, ako rozmixovaný v mixéri.

 

 

Marináda sa pripravuje jednoducho, do vody pridáme soľ, cukor a privediem k varu.

Keď je voda v nádobách takmer studená, scedíme ju a pridáme cesnak.

 

 

A teraz zalejeme poháre paradajok s hotovou vriacou marinádou až po vrchol.

 

 

Poháre uzatvoríme viečkami a obrátim ich hore dnom, zabalíme do deky, aby všetko čo najdlhšie chladlo.

 

 

Tak  „paradajky na snehu“ môžeme skladovať pri izbovej teplote.

 

Foto: pixabay