Rajská alebo rajčinová omáčka je klasika zo školskej jedálne a buď ju miluješ alebo nenávidíš.
Odborníčka zo školského prostredia si túto omáčku pochvaľovala, tak sa nebojím napísať, že je neodolateľná.
Najjednoduchší recept na obľúbenú rajčinovú omáčku z youtube kanála BAKLAZAN TV.
Potrebujeme:
masť alebo rastlinný olej
1 cibuľu
18 zrniek nového korenia
7 zrniek čierneho korenia
1 klinček
100 g hladkej múky
260-280 g rajčinového pretlaku
1,3 l studenej vody
150 g kryštálového cukru
2 ČL soli
4-5 bobkových listov
Postup:
Do hrnca na sporáku pridáme masť.
Počkáme, kým sa rozpustí.
Potom vložíme na kocky nakrájanú cibuľu.
Cibuľu smažíme, kým nebude priehľadná.
Potom pridáme zrnká nového korenia.
Pridáme čierne korenie.
Ďalej pridáme klinček a premiešame.
Smažíme 5 minút.
Pridáme múku a zamiešame.
Počas smaženia miešame, kým nám nevznikne zásmažka.
Potom pridáme rajčinový pretlak.
Dôkladne premiešame, kým nie je zmes hustá.
Potom počas miešania nalejeme studenú vodu.
Všetko spolu dobre vymiešame.
Pridáme cukor a premiešame.
Potom postupne pridáme soľ a zamiešame.
Nakoniec pridáme bobkové listy.
Zamiešame a varíme za občasného premiešania 25-30 minút.
Omáčku precedíme cez sitko do hrnca a varíme.
Omáčka musí byť lesklá a hladká, ani hustá ani riedka.
Chutnú omáčku môžeme servírovať k svojim obľúbeným jedlám.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod:
https://youtu.be/JTsn4GPIWAk