plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nesmrteľný recept na PARADAJKOVÚ omáčku z čias socializmu: Originál podľa pani kuchárky, za 30 minút hotová!

Rajská alebo rajčinová omáčka je klasika zo školskej jedálne a buď ju miluješ alebo nenávidíš.

Odborníčka zo školského prostredia si túto omáčku pochvaľovala, tak sa nebojím napísať, že je neodolateľná.

 

 

Najjednoduchší recept na obľúbenú rajčinovú omáčku z youtube kanála BAKLAZAN TV.

Potrebujeme:

masť alebo rastlinný olej

1 cibuľu

18 zrniek nového korenia

7 zrniek čierneho korenia

1 klinček

 

 

100 g hladkej múky

260-280 g rajčinového pretlaku

1,3 l studenej vody

150 g kryštálového cukru

2 ČL soli

4-5 bobkových listov

 

 

Postup:

Do hrnca na sporáku pridáme masť.

Počkáme, kým sa rozpustí.

Potom vložíme na kocky nakrájanú cibuľu.

 

 

Cibuľu smažíme, kým nebude priehľadná.

Potom pridáme zrnká nového korenia.

Pridáme čierne korenie.

 

 

Ďalej pridáme klinček a premiešame.

Smažíme 5 minút.

Pridáme múku a zamiešame.

 

 

Počas smaženia miešame, kým nám nevznikne zásmažka.

Potom pridáme rajčinový pretlak.

Dôkladne premiešame, kým nie je zmes hustá.

 

 

Potom počas miešania nalejeme studenú vodu.

Všetko spolu dobre vymiešame.

Pridáme cukor a premiešame.

 

 

Potom postupne pridáme soľ a zamiešame.

Nakoniec pridáme bobkové listy.

Zamiešame a varíme za občasného premiešania 25-30 minút.

 

 

Omáčku precedíme cez sitko do hrnca a varíme.

Omáčka musí byť lesklá a hladká, ani hustá ani riedka.

Chutnú omáčku môžeme servírovať k svojim obľúbeným jedlám.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

https://youtu.be/JTsn4GPIWAk

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes