plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tento recept som našla v ručne písanej kuchárskej knihe mojej babičky: Vyskúšala som ju raz a odvtedy ani inú nevarím!

Túto paradajkovú omáčku som našla v knižke ručne písaných receptov po babičke, ide o vzácny recept na najchutnejšie jedlo, aký som za dlhý čas jedla. Omáčka je vynikajúca so zemiakmi alebo knedľou. Perfektné jedlo, odporúčam.

Túto paradajkovú omáčku som našla v knižke ručne písaných receptov po babičke, ide o vzácny recept na najchutnejšie jedlo, aký som za dlhý čas jedla. Omáčka je vynikajúca so zemiakmi alebo knedľou. Perfektné jedlo, odporúčam.

Ingrediencie (na 4 porcie):

[line_list]

  • soľ
  • strúhanka
  • pálivé korenie – podľa chuti
  • 1 cibuľa
  • 0,5 kg mleté mäso
  • 1-2 vajcia
  • worcesterská omáčka
  • mletá sladká paprika

[/line_list]

Na omáčku potrebujeme:

[line_list]

  • štipka tymiánu
  • 2-3 bobkové listy
  • 2-3 lyžice cukru
  • soľ
  • 2 konzervy paradajkového pretlaku
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 6-8 guličiek celého čierneho korenia
  • 4 lyžice oleja
  • 2-3 cibule
  • 4 klinčeky
  • 6-8 guličiek celého nového korenia

[/line_list]

Postup

Mäsové gule

Mleté mäso si dáme do misky, zalejeme trochou vody, pridáme vajce, sójovú omáčku, soľ, čierne korenie, sladkú papriku a podľa chuti trochu pálivého korenia a premiešame. Môžeme pridať aj na drobno pokrájanú cibuľku.

Až sa zmes trochu spojí, začneme podľa potreby prisypávať strúhanku. Keď je mäsová zmes dostatočne hustá, vytvarujeme z nej rovnako veľké gule, ktoré môžeme buď povariť vo vriacej vode (v tomto prípade si najprv urobíme maličkú guľôčku, ktorú skusmo hodíme do vody a keď sa nerozpadne, máme správnu hustotu), alebo ich podlejeme vodou môžeme zapiecť v rúre dozlatista.

Paradajková omáčka

V hlbokom hrnci si na masle do zlatista osmažíme cibuľku nakrájanú na väčšie kúsky, pridáme korenie (bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie, tymián, klinček), zasypeme cukrom, zľahka opražíme. Pridáme škoricu, opražíme a pridáme paradajkový pretlak. Základ omáčky zamiešame a zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Osolíme a prilejeme hladkú múku rozmiešanú vo vode. Paradajkovú omáčku chvíľu miešame, aby sa múka nezrazila. Omáčku necháme zhustnúť a necháme asi 20 minút povariť. Po prevarení omáčku ochutnáme a v prípade potreby pridávam kečup, cukor, alebo soľ. Paradajkovú omáčku dôkladne premiešame, cez cedník prelejeme do iného hrnca. Cibuľu a koreniny zo sitka vyhodíme.

Paradajkovú omáčku od babičky podávame s hotovými mäsovými guľkami. Vhodnou prílohou sú knedle alebo cestoviny. Paradajkovú omáčku od babičky podávame teplú.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

ľubica

Najlepšie recepty na dnes