plny-hrniec_transparent_negativ.png

Skúste cesto z jogurtu a iné už robiť nebudete: Recept na tieto PALACINKY si vypýta aj svokra!

Hľadáte recept na ľahké palacinky, ktoré si zamiluje celá rodina? Vyskúšajte palacinky z jogurtového cesta!

 

 

Tieto palacinky sú nadýchané, chutné a oveľa lahodnejšie ako klasické palacinky. Jogurt dodáva palacinkám jemnú chuť a vláčnosť. Navyše je bohatý na bielkoviny a vápnik, takže je ideálny pre deti aj dospelých. Palacinky z jogurtového cesta sú výbornou voľbou na raňajky, obed, olovrant alebo večeru.

Navyše, tieto palacinky majú ešte jedno vylepšenie – minerálku. Vďaka nej bude cesto ešte viac nadýchané.

Palacinky chutili úplne každému – dokonca aj mojej svokre a to až tak, že si hneď aj vypýtala recept!

Potrebujeme:

štipka soli

190 g hladkej múky

2 lyžice polohrubej múky

200 ml vody (minerálnej perlivá)

100 ml bieleho jogurtu

150 ml smotany na varenie (môže byť aj na šľahanie)

3 vajcia

Ďalej:

 

 

cukor múčka (na posypanie)

olej (na vyprážanie)

marmeláda

tvaroh

šľahačka

čerstvé ovocie

javorový sirup na preliatie

zmrzlina

Postup:

V miske zmiešame všetky prísady. Odporúčam pracovať s prísadami izbovej teploty.

Smotanu, jogurt a vajcia vyšľaháme. Pridáme aj minerálku a soľ – rozšľaháme.

Ak máte radi sladšie cestá, pridajte cukor podľa chuti. Ak robíte palacinky na slané servírovanie, cukru do cesta pridávame len špetku.

 

 

Postupne zašľaháme múky – polohrubú aj hladkú. Môžete do zmesi preosiať, aby bolo cesto kyprejšie.

Na panvicu dáme pár kvapiek oleja. Keď sa rozpáli naberačkou nalejeme na panvicu trochu cesta.

Rozlejeme ho po celej panvici. A z oboch dvoch strán usmažíme dočervena.

Ešte teplé potrieme lekvárom a stočíme. Na tanieri podľa svojej chuti pocukrujeme.

Palacinky smažíme skoro na suchej panvici.

 

 

Ja servírujem v lete tieto palacinky aj so zmrzlinou, je to vynikajúci osviežujúci dezert.

Výborná je aj kombinácia s tvarohom, alebo len preliate javorovým sirupom.

Tipy na servírovanie

Palacinky z jogurtového cesta môžete servírovať na sladko aj na slano, podľa vašich chutí a preferencií. Tu je pár inšpiratívnych tipov:

Sladké servírovanie:

S ovocím: Palacinky potrite džemom, medom alebo javorovým sirupom a pridajte čerstvé alebo mrazené ovocie, ako sú jahody, maliny, čučoriedky, banány alebo jablká.

S tvarohom: Palacinky potrite tvarohovým krémom ochuteným vanilkou, citrónovou kôrou alebo škoricou a pridajte ovocie, orechy alebo kokosové lupienky.

S Nutellou: Palacinky potrite Nutellou a pridajte banán, jahody alebo iné ovocie.

S jogurtom a granolou: Palacinky potrite jogurtom a posypte granolou a ovocím.

Slané servírovanie:

 

 

So syrom: Palacinky potrite syrom a pridajte šunku, slaninku, klobásu alebo zeleninu, ako je paprika, špenát alebo huby.

S vajíčkami: Palacinky naplňte omeletu a pridajte syr, šunku alebo zeleninu.

S lososom: Palacinky potrite krémovým syrom a pridajte údený losos a kôpor.

S avokádom: Palacinky potrite rozotretým avokádom a pridajte vajíčko, syr alebo paradajky.

Tipy:

Palacinky môžete pred servírovaním posypať práškovým cukrom, škoricou alebo kakaom.

Palacinky môžete zrolovať, naplniť plnkou a nakrájať na plátky.

Palacinky môžete piecť aj v rúre na plechu vyloženom papierom na pečenie.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Janka

Najlepšie recepty na dnes