Pagáčiky z kyslej smotany a syra – ľahučké ako pierko: Vysoké a najviac nadýchané, vždy sú ako z obrázka!

8281 0

Výborný recept na vysoké a nadýchané syrové pagáče.

Potrebujeme:

500 g múka hladká špeciál

250 g magarín

2 ks žltky

200 ml (1 téglik) smotana kyslá

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

100 ml vlažné mlieko do kvásku

1 ČL cukor

30 g droždie

100 g syr strúhaný

na potretie vajce, na posypanie trochu strúhaného syra

Postup:

Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia a necháme ho asi 5 min vyjsť.

V múke roztrieme margarín, pridáme soľ, vaječné žĺtky, smotanu a kvások.

Strúhaný syr môžete pridať do cesta už v tomto kroku, alebo až neskôr, výsledok bude rovnako vynikajúci. a strúhaný syr.

Cesto necháme 15 min odpočinúť.

Pomocou valčeka si cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, teraz môžete cesto posypať syrom, ak ste ho nepridali v predošlom kroku.

Prípadne môžete syr rozdeliť na 2 časti, jednu vmiešať do cesta na začiatku a druhú navrstviť na rozvaľkané cesto.

Preložíme zhora dole a sprava doľava.

Cesto zase rozvaľkáme na 1 cm a znova ho preložíme (už nesypeme syr).

Celkom ho preložíme 3x.

Po každom preložení by malo cesto odpočinút asi 15 min, ale ja som zvyčajne netrpezlivá a pagáčiky sa aj tak krásne vydaria.

Po poslednom preložení si cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm.

Vykrajujeme z neho kolieska.

Plech vymastíme, alebo vyložíme papierom na pečenie, poukladáme naň pagáče.

Môžeme im na vrchu spraviť nožíkom mriežku, potrieme ich rozšlahaným vajcom a posypeme syrom.

Pečieme ich 20 minút na 180°.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár