Pagáčiky z kyslej smotany a syra – ľahučké ako pierko: Vysoké a najviac nadýchané, vždy sú ako z obrázka!

Výborný recept na vysoké a nadýchané syrové pagáče. 

Výborný recept na vysoké a nadýchané syrové pagáče.

 

 

Potrebujeme:

500 g múka hladká špeciál

250 g magarín

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 ks žltky

200 ml (1 téglik) smotana kyslá

100 ml vlažné mlieko do kvásku

1 ČL cukor

30 g droždie

100 g syr strúhaný

na potretie:

vajce

na posypanie:

trochu strúhaného syra

Postup:

 

 

Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia.

Necháme ho asi 5 min vyjsť.

V múke roztrieme margarín, pridáme soľ, vaječné žĺtky, smotanu a kvások.

Strúhaný syr môžete pridať do cesta už v tomto kroku, alebo až neskôr, výsledok bude rovnako vynikajúci.

Cesto necháme 15 min. odpočinúť.

 

 

Pomocou valčeka si cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm.

Teraz môžete cesto posypať syrom, ak ste ho nepridali v predošlom kroku.

Prípadne môžete syr rozdeliť na 2 časti, jednu vmiešať do cesta na začiatku a druhú navrstviť na rozvaľkané cesto.

Preložíme zhora dole a sprava doľava.

 

 

Cesto zase rozvaľkáme na 1 cm a znova ho preložíme (už nesypeme syr).

Celkom ho preložíme 3x.

Po každom preložení by malo cesto odpočinút asi 15 min, ale ja som zvyčajne netrpezlivá a pagáčiky sa aj tak krásne vydaria.

Po poslednom preložení si cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm.

 

 

Vykrajujeme z neho kolieska.

Plech vymastíme, alebo vyložíme papierom na pečenie, poukladáme naň pagáče.

Môžeme im na vrchu spraviť nožíkom mriežku, potrieme ich rozšlahaným vajcom a posypeme syrom.

 

 

Pečieme ich 20 minút na 180°.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn