plny-hrniec_transparent_negativ.png

Grobské pagáče – fakt výborné: Ochutnala som ich pred rokmi na jarmoku a odvtedy ich žiaden iný recept neprekonal!

Výborný recept na prvotriedne Grobské pagáče z kyslej smotany. Oproti klasickým pagáčom sú pripravené oveľa rýchlejšie, kysnú len 20 minút. 

Výborný recept na prvotriedne Grobské pagáče z kyslej smotany.

 

 

Oproti klasickým pagáčom sú pripravené oveľa rýchlejšie, kysnú len 20 minút.

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

200 g polohrubej múky

2 ks (po 250 ml) kyslej smotany

 

 

150 ml mlieko

42 g čerstvého droždia

1 čl cukor

1 bal. prášok kypriaci

250 g maslo

 

 

250 g Hery

4 ČL soľ

1  vajce

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások:

 

 

zamiešame ho z vlažného mlieka, droždia a cukru.

Necháme ho vyrásť – cca 15 minút.

Múku preosejeme do misky spolu s práškom do pečiva.

 

 

Pridáme soľ, nakrájané maslo a heru.

Do zmesi pridáme aj kvások a kyslú smotanu.

Vymiesime cesto.

Cesto premiesime na pomúčenej doske.

 

 

Vyvaľkáme a preložíme (zo strán smerom do stredu).

Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.

Potom len vyvaľkáme a vykrojíme pagáčiky.

 

 

Preložíme na vymastený, alebo papierom vyložený plech a potrieme ich vajíčkom.

Rúru nastavíme na 200 stupňov – zatiaľ pagáče ešte odpočívajú na plechu.

Pečieme asi 20 minút.

Ja ich pred dopečením zvyknem ešte posypať syrom.

 

 

A nechám zapiecť.

Prípadne môžete posypať aj rascou, semienkami, alebo soľou, prípadne nechajte tak, ako sú.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes