Výborný recept na prvotriedne Grobské pagáče z kyslej smotany.
Oproti klasickým pagáčom sú pripravené oveľa rýchlejšie, kysnú len 20 minút.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
200 g polohrubej múky
2 ks (po 250 ml) kyslej smotany
150 ml mlieko
42 g čerstvého droždia
1 čl cukor
1 bal. prášok kypriaci
250 g maslo
250 g Hery
4 ČL soľ
1 vajce
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások:
zamiešame ho z vlažného mlieka, droždia a cukru.
Necháme ho vyrásť – cca 15 minút.
Múku preosejeme do misky spolu s práškom do pečiva.
Pridáme soľ, nakrájané maslo a heru.
Do zmesi pridáme aj kvások a kyslú smotanu.
Vymiesime cesto.
Cesto premiesime na pomúčenej doske.
Vyvaľkáme a preložíme (zo strán smerom do stredu).
Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.
Potom len vyvaľkáme a vykrojíme pagáčiky.
Preložíme na vymastený, alebo papierom vyložený plech a potrieme ich vajíčkom.
Rúru nastavíme na 200 stupňov – zatiaľ pagáče ešte odpočívajú na plechu.
Pečieme asi 20 minút.
Ja ich pred dopečením zvyknem ešte posypať syrom.
A nechám zapiecť.
Prípadne môžete posypať aj rascou, semienkami, alebo soľou, prípadne nechajte tak, ako sú.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)