Pagáče s medvedím cesnakom

Jar je obdobím medvedieho cesnaku. Vyskúšajte ho v tomto vynikajúcom domácom recepte.

Prvý medvedí cesnak sa začína objavovať už koncom marca. Kedže rastie len na jar, musíme sa ho dosýta nabažiť skôr, ako nadobro zmizne a objaví sa až o rok. Vyskúšajte kombináciu medvedieho cesnaku a lahodného cesta v perfektných domácich pagáčikoch.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

20 g čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

100 ml mlieka

150 g kyslej smotany

...

1 vajce

250 g margarínu alebo masla

150 g tvarohu

3 lyžičky soli

Hrsť mladých lístkov medvedieho cesnaku

1 vajce na potretie

Postup:

V teplom mlieku zmiešame cukor a droždie. Počkáme, kým nevyjde kvások.

V miske zmiešame múku so soľou a do tejto zmesi rozdrobíme margarín a potom aj tvaroh. Vajcie rozmiešame so smotanou a pridáme ho do múčnej zmesi. Nakoniec pridáme aj kvások a vypracujeme tuhé cesto (pracujeme rýchlo, aby sa margarín príliš nezohrial). Vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky.

Po uplynutí tejto doby cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenká plát (cca 1,5 cm hrubý). Posypeme krájanými listami medvedieho cesnaku a následne preložíme na polovicu  a polovicu opäť na polovicu.

Necháme odležať 10 minút, opäť rozvaľkáme a opäť prekladáme. Po 10 minútach opäť cesto rozvaľkáme, prekladáme a následne rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm.  Z cesta vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče.

Poznámka: Ak sa vám cesto nechce prekladať, môžete cesnak pridať priamo do cesta. Ja som však zvyknutá pracovať takto a výsledok je vždy skvelý.

Pagáče preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte cca 15-20 minút podkysnúť.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-18 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

foto: nosalty