Zaručene najlepšie CUKETOVÉ pagáče: To cesto je také ľahučké a výborné, že aj na druhý deň sú ako čerstvo upečené!

174

Ak neviete, čo s úrodou cukety máme pre vás ďalší fantastický recept. Keď som našla tieto famózne pagáčiky od pani Júlie, bolo rozhodnuté.

Už ste niekedy vyskúšali cuketové pagáče? Sú nesmierne chutné, šťavnaté a voňajú po celej kuchyni. Vyskúšajte a buďte si istí, že tú chuť si zamilujete na prvé ochutnanie.

Potrebujeme:

100 ml mlieka

½ kocky droždia

1/2 lyžičky kr. cukru

150 g cukety

4 lyžičky soli

300 g hladkej múky

100 g kyslej smotany

1 žĺtok

Ďalej:

150 g cibule

2 lyžice oleja

150 g cukety

1 lyžičku soli

50 g masla

Na potretie:

1 vajíčko na potretie

Postup:

Klasicky si zarobíme kvások – z mlieka, rozdrobeného droždia a cukru – necháme ho narásť asi 15 minút.

Medzitým si nastrúhame a nasolíme cuketu. Necháme chvíľu odstáť a následne zlejeme šťavu a vymačkáme ju. 

Foto: tjn

V miske zmiešame zvyšné prísady na prírpavu cesta, kvások a aj cuketu. Vypracujeme ako klasické cesto a pod utierkou necháme na teplo mieste podkysnúť.

Foto: tjn

Kým cesto vykysne, nachystáme si cuketovú zmes na plnenie. Najskôr si nastrúhame a nasolíme cuketu, necháme ju rovnako odležať ako pri príprave cesta a následne zlejeme vodu a vymačkáme ju. Cibuľku orestujeme na oleji kým nezačne voňať, potom zložíme z plameňa, pridáme cuketu, soľ, rozpustené maslo a premiešame. Keď je zmes vychladnutá a cesto vykysnuté, pristúpime k záverečnej fáze.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, posypeme 1/3 zmesi a preložíme (ako keď robíte oškvarkové pagáče). Opäť rozvaľkáme a postup celkovo zopakujeme 3 x. Medzi každým zložením je dobré nechať chvíľu cesto odpočinúť, aj keď ja to zväčša nerobím. Nakoniec z rozvaľkaného cesta (cca 1,5 cm hrubého) vykrojíme pagáčiky. Potrieme žĺtkom a na plechu vyloženom papierom upečieme ako zvyčajne.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 25 minút.

Poznámka: Ak nemáte čas, cesto nemusíte prekladať a zmes jednoducho vmiešate do vykysnutého cesta. Do cesta môžete vmiešať aj zelené bylinky, napríklad najemno nasekaný kôpor.

Autor receptu: Júlia Rašlová

Titulná foto: souspark.ru

Témy:


Pridajte svoj komentár