Ak neviete, čo s úrodou cukety máme pre vás ďalší fantastický recept.
Keď som našla tieto famózne pagáčiky, bolo rozhodnuté.
Už ste niekedy vyskúšali cuketové pagáče?
Sú nesmierne chutné, šťavnaté a voňajú po celej kuchyni.
Vyskúšajte a buďte si istí, že tú chuť si zamilujete na prvé ochutnanie.
Potrebujeme:
100 ml mlieka
½ kocky droždia
1/2 lyžičky kr. cukru
150 g cukety
4 lyžičky soli
300 g hladkej múky
100 g kyslej smotany
1 žĺtok
Ďalej:
150 g cibule
2 lyžice oleja
150 g cukety
1 lyžičku soli
50 g masla
Na potretie:
1 vajíčko na potretie
Postup:
Klasicky si zarobíme kvások – z mlieka, rozdrobeného droždia a cukru.
Necháme ho narásť asi 15 minút.
Medzitým si nastrúhame a nasolíme cuketu.
Necháme chvíľu odstáť a následne zlejeme šťavu a vymačkáme ju.
V miske zmiešame zvyšné prísady na prípravu cesta, kvások a aj cuketu.
Vypracujeme ako klasické cesto.
Pod utierkou necháme na teplom mieste podkysnúť.
Kým cesto vykysne, nachystáme si cuketovú zmes na plnenie.
Najskôr si nastrúhame a nasolíme cuketu.
Necháme ju rovnako odležať ako pri príprave cesta a následne zlejeme vodu a vymačkáme ju.
Cibuľku orestujeme na oleji kým nezačne voňať.
Potom zložíme z plameňa, pridáme cuketu, soľ, rozpustené maslo.
Premiešame.
Keď je zmes vychladnutá a cesto vykysnuté, pristúpime k záverečnej fáze.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, posypeme 1/3 zmesi a preložíme (ako keď robíte oškvarkové pagáče).
Opäť rozvaľkáme a postup celkovo zopakujeme 3 x.
Medzi každým zložením je dobré nechať chvíľu cesto odpočinúť, aj keď ja to zväčša nerobím.
Nakoniec z rozvaľkaného cesta (cca 1,5 cm hrubého) vykrojíme pagáčiky.
Potrieme žĺtkom a na plechu vyloženom papierom upečieme ako zvyčajne.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 25 minút.
Poznámka: Ak nemáte čas, cesto nemusíte prekladať a zmes jednoducho vmiešate do vykysnutého cesta.
Do cesta môžete vmiešať aj zelené bylinky, napríklad najemno nasekaný kôpor.
Pagáčiky môžete tiež pred pečením posypať semienkami.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)