plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ovsené vločky zmiešam v miske s pár prísadami a mám NAJLEPŠIE zdravé sušienky. Čokoládové, nepečené a ÚPLNE bez cukru!

Máte chuť na niečo sladké, no zároveň sa vám nechce zapínať rúru a čakať, kým to bude upečené?

 

 

Podľa tohto receptu môžete pripraviť pochúťku bez čakania, pečenia a dokonca aj bez cukru.

Naše sušienky z ovsených vločiek sú rovnako dobré ako tradičné pečené sušienky.

Úžasný recept na neodolateľné zdravé sušienky z portálu przyslijprzepis.

Človek nežije len z ovsených vločiek.

Niekedy musíme porušiť pravidlá a zjesť niečo sladké a čokoládové.

 

 

Cesto na sušienky môžete pripraviť v jednej miske.

Bez miesenia, umývania veľkého množstva riadu, vyvaľkania a vykrajovania cesta alebo sledovania počas pečenia.

Vďaka tomu budú vhodné pre každého.

 

 

Hoci najbežnejším sladidlom do koláčikov a iných dezertov je cukor, v tomto recepte ho nemusíte použiť.

Rovnako dobrý bude aj nízkokalorický erytritol s nízkym glykemickým indexom, xylitol alebo med.

Medu môžete pridať o niečo menej – je sladší ako cukor.

 

 

Na druhej strane musíte použiť trochu viac erytritolu – je o niečo menej sladký ako cukor.

S xylitolom buďte opatrní.

Prebytok môže viesť k potrebe rýchlej návštevy toalety.

 

 

Na sušienky potrebujeme:

3 šálky ovsených vločiek

100 g masla

10 PL smotany na varenie alebo mlieka

4 PL tmavého kakaa

 

 

cca 1/2 – 3/4 šálky xylitolu alebo erytritolu alebo 1/2 šálky medu*

*Presné množstvo sladidla je na vás. 

Okrem univerzálneho medu odporúčame použiť repkový alebo púpavový – spomedzi rôznych odrôd medu sú najsladšie.

Nakoniec môžete pridať aj cukor.

 

 

Postup:

Do hrnca pridáme maslo, kakao, sladidlo a smotanu.

Na miernom ohni miešame, kým sa maslo neroztopí.

Akonáhle sa zmes dostane do varu a začne bublať, za občasného miešania varíme ďalšie tri minúty.

 

 

Vypneme oheň a do horúcej zmesi nasypeme vločky.

Miešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja.

Zmes odložíme na 10 minút vychladnúť.

 

 

Plech vystelieme papierom na pečenie.

Lyžicou odoberáme malé množstvo zmesi.

Vyformujeme guľky, mierne ich sploštíme a položíme na plech.

 

 

Hotové sušienky ochladíme na plechu pri izbovej teplote.

Potom ich vložíme na 2-3 hodiny do chladničky, aby zmes stuhla.

 

 

Recept na sušienky – nekonečné variácie

Cesto na čokoládové sušienky nemusí chutiť vždy rovnako, ako v našom recepte.

Koláčiky môžu byť zakaždým trochu iné.

To je dobrý základ pre ďalšie experimenty.

 

 

Okrem ovsených vločiek môžete pridať do cesta:

  • obľúbené drvené orechy
  • hrozienka
  • nasekanú kandizovanú pomarančovú kôru
  • kúsky sušených brusníc a iného sušeného ovocia
  • tekvicové alebo slnečnicové semienka

 

 

Zaujímavým chuťovým variantom bude aj pridanie kokosových lupienkov, ktoré to celé navyše pomôžu zlepiť do kompaktnej hmoty.

Prípadne, namiesto pridávania kokosu do hmoty, v ňom môžete obaliť hotové koláčiky.

Užitočné budú aj esencie s inými príchuťami, ako napríklad vanilka alebo pomaranč.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes