Želé torta je rýchly dezert – verziu bez želatíny pripravíte za menej ako 15 minút a chuťou ulahodí aj náročnejšiemu gurmánovi.
U nás doma ju všetci milujeme a mizne rýchlo. Výnimočný recept na ovocný dezert z portálu smakosze.
Na tomto dezerte je vynikajúce aj to, že v ňom môžete obmieňať použité ovocie.
Napríklad môžete skúsiť černice, nektárinky, hrozno, prípadne iné ovcie, ktoré máte práve doma.
Tiež môžete experimentovať s orieškami, kúskami čokolády, kandizovaným ovocím.
Koláč bez gramu želatíny
Tieto druhy koláčov sa väčšinou vydaria vďaka želatíne. V tomto prípade je to úplne inak.
Zložkou, ktorá je zodpovedná za konzistenciu a vzhľad tohto koláča, je predovšetkým mlieko a prášok agar. Agar agar prášok je prirodzene bezfarebný a bez chuti, takže neovplyvní chuťové vlastnosti jedla, do ktorého ho pridáte.
Je rastlinného pôdu a toto zahusťovadlo na rozdieľ od želatíny dokáže telo ľahšie spracovať a predídete vďaka nemu aj tráviacim ťažkostiam.
Potrebujeme:
8 g agar-agarového prášku
50 ml vody
350 ml mlieka
200 g kondenzovaného mlieka
200 g hustého jogurtu
2 kiwi
3 mandarínky
1 grapefruit
hrsť malín alebo čučoriedok
Voliteľné:
Oriešky
Kúsky čkolády
Kandizované ovocie
Postup:
Na začiatku umyjeme ovocie. Očistíme ho.
Ovocie, ktoré si to vyžaduje, nakrájame na menšie kúsky.
Trochu ovocia poukladáme na dno zapekacej misky. Jemne zatlačíme, aby sa prilepilo.
Do hrnca pridáme agar, pridáme vodu. Premiešame a zohrejeme.
Keď je hmota hladká a jednotná, pridáme mlieko, následne pridáme kondenzované mlieko.
Varíme cca dve minúty.
Zmes stále miešame, aby sa neprilepila. Potom hrniec odstránime zo sporáku a pridáme jogurt.
Všetko spolu dobre premiešame, do zmesi hodíme ovocie.
Všetko vložíme do pripravenej formy. Opatrne zarovnáme vrch.
Dezert vložíme do chladničky. Necháme úplne vychladnúť.
Môžeme servírovať so šľahačkou alebo čokoládovou polevou.
Prajeme vám dobrú chuť!