plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ovocie zavárané bez cukru a bez nálevu: Zdravé, chutné a výborné hlavne pre cukrovkárov!

Tento tip na zaváranie som našla na internete – pátrala som u nás aj v zahraničí, pretože manžel aj mamička má cukrovku a bežné zaváraniny s cukrom nemôžu.

Tento tip na zaváranie som našla na internete – pátrala som u nás aj v zahraničí, pretože manžel aj mamička má cukrovku a bežné zaváraniny s cukrom nemôžu. Ide o výborný spôsob, ako zachovať prirodzenú chuť ovocia a pochutnávať si na najzdravšej podobe zaváraných dobrôt. Je potrebné vyberať zrelé sladké plody, ktoré sú bez poškodení, náznakov hniloby alebo plesní. Vyberajte len prvotriedne plody, napokon robíte to pre seba a svoju rodinu. :-)

Ako na to?

Takýmto spôsobom môžeme zavárať akékoľvek ovocie, z ktorého bežne vyrábame kompóty – broskyne, marhule, čerešne aj jahody. Najskôr si sterilizujeme poháre – môžeme vyvariť, alebo napríklad použiť mikrovlnku – ja sterilizujem v mikrovlnke viečka aj poháre a potom ešte pretriem viečka a okraje pohárov alkoholom.

Do pohárov navrstvíme ovocie (drobné ovocie nemusíme krájať – väčšie ako marhule, jablká alebo hrušky nakrájame). Navrstvíme až po vrch a posypeme troškou soli – funguje to podobne ako pri pečení koláčov, soľ podporí sladkosť a zároveň je to konzervant. Čítala som, že niektorí ľudia soľ vôbec nepoužívajú, ja ju však pridávam. Takto navrstvené ovocie v pohári zatlačíme viečkom, viečko musíme pevne uzavrieť. Ovocie po sterilizácií pustí šťavu a sladké aj bez akýchkoľvek prísad. Ak si však chcete predsa len prisladiť, použite med, ktorý k ovociu pridáte pred sterilizáciou a necháte niekoľko hodín spolu „marinovať“ – potom navrstvíte do pohárov (na 1 kg ovocia asi 2-3 lyžice medu).

Sterilizujeme v hrnci 10 minút (jahody a maliny sterilizujem len 5 minút, aby sa úplne nerozvarili) pri teplote 80-90 stupňov. Uvidíte, že ovocie pustilo šťavu – práve šťava bude hlavný konzervant a preto sa pozrite, či je ovocie šťavou zaliate, ak nie, ešte chvíľu sterilizujeme.

Otočíme hore dnom, prikryjeme dekou a necháme úplne vychladnúť. a skladujeme v komore, ako bežné zaváraniny. Samozrejme viečko nesmie tiecť, ani nesmie byť inak uvoľnené. Ovocie má výbornú chuť, je akurát sladké a výborné!

Zdroj: tinkinerecepty

Najlepšie recepty na dnes