plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ovocie ostáva čerstvé aj 12 mesiacov: Toto je tajomstvo jeho skladovania!

Naučte sa unikátny spôsob skladovania ovocia, vďaka ktorému vydrží čerstvé aj 12 mesiacov. 

Je to veľmi jednoduchá metóda, ktorá vám zabezpečí chutné ovocie z vašej úrody po celú zimu. 

Vyskúšajte a presvedčte sa sami!

Ovocie bez zavárania

 

 

Postupujte podľa týchto odporúčaní z youtube kanála Melissa Mir.

Postup:

Ovocie vyberajte vždy čerstvé a neporušené.

Nesmie byť obité, ani hnilé.

 

 

Vložíme ho do cedidla.

Niekoľkokrát prepláchneme studenou vodou. 

Pripravíme si sterilizované poháre s objemom 1500 ml.

 

 

Do suchého pohára vložíme ovocie, ktoré naplníme až po vrch. 

Ak si chcete dať do pohárov napríklad čerešne, predtým ich odstopkujte. 

 

 

Keď máte ovocie naplnené v pohároch, zalejte ho vriacou vodou. 

Následne vodu z pohárov zlejeme do hrnca. 

Vodu v hrnci necháme zovrieť.

Medzitým si do každého pohára nasypeme 2 lyžice kryštálového cukru. 

 

 

Prevarenú vodu teraz znovu nalejte do každého pohára. 

Potom dôkladne uzavrite viečkom a zabaľte do deky, kde ich nechajte vychladnúť.

Skladujte pri teplote do 18 °C a ovocie vám vydrží čerstvé aj 1 rok.

Bonus: Uchovávanie ovocia bez cukru a bez nálevu

 

 

Tento tip na zaváranie som našla na stránke tinkinerecepty – pátrala som u nás aj v zahraničí, pretože manžel aj mamička má cukrovku a bežné zaváraniny s cukrom nemôžu.

Ide o výborný spôsob, ako zachovať prirodzenú chuť ovocia a pochutnávať si na najzdravšej podobe zaváraných dobrôt.

Je potrebné vyberať zrelé sladké plody, ktoré sú bez poškodení, náznakov hniloby alebo plesní. Vyberajte len prvotriedne plody, napokon robíte to pre seba a svoju rodinu. :-)

Ako na to?

 

 

Takýmto spôsobom môžeme zavárať akékoľvek ovocie, z ktorého bežne vyrábame kompóty – broskyne, marhule, čerešne aj jahody.

Najskôr si sterilizujeme poháre – môžeme vyvariť, alebo napríklad použiť mikrovlnku – ja sterilizujem v mikrovlnke viečka aj poháre a potom ešte pretriem viečka a okraje pohárov alkoholom

Do pohárov navrstvíme ovocie (drobné ovocie nemusíme krájať – väčšie ako marhule, jablká alebo hrušky nakrájame).

Navrstvíme až po vrch a posypeme troškou soli – funguje to podobne ako pri pečení koláčov, soľ podporí sladkosť a zároveň je to konzervant.

Čítala som, že niektorí ľudia soľ vôbec nepoužívajú, ja ju však pridávam.

Takto navrstvené ovocie v pohári zatlačíme viečkom, viečko musíme pevne uzavrieť.

Ovocie po sterilizácií pustí šťavu a sladké aj bez akýchkoľvek prísad.

Ak si však chcete predsa len prisladiť, použite med, ktorý k ovociu pridáte pred sterilizáciou a necháte niekoľko hodín spolu „marinovať“ – potom navrstvíte do pohárov (na 1 kg ovocia asi 2-3 lyžice medu).

Sterilizujeme v hrnci 10 minút (jahody a maliny sterilizujem len 5 minút, aby sa úplne nerozvarili) pri teplote 80-90 stupňov.

Uvidíte, že ovocie pustilo šťavu – práve šťava bude hlavný konzervant a preto sa pozrite, či je ovocie šťavou zaliate, ak nie, ešte chvíľu sterilizujeme.

Otočíme hore dnom, prikryjeme dekou a necháme úplne vychladnúť. a skladujeme v komore, ako bežné zaváraniny. Samozrejme viečko nesmie tiecť, ani nesmie byť inak uvoľnené.

Ovocie má výbornú chuť, je akurát sladké a výborné!

Veľa šťastia!

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes