Veľmi dlho som hľadala recept na šalát, ktorý chutí podobne ako ten z čínskej reštaurácie.
Odkedy som skúsila tento, robím ho minimálne raz do týždňa.
Šalát je vynikajúci, veľmi osviežujúci a ak chcete po sviatkoch zhodiť nejaké to kilečko, je to výborná voľba.
Ja ho pridávam ako prílohu, alebo aj na večeru.
Navyše, šalátik je aj veľmi zdravý.
Jeho hlavnou zložkou je biela kapusta. Poznáte všetky jej zdravotné účinky?
Biela kapusta:
Podporuje imunitný systém
Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi
Chráni telo pred zápalmi a infekciami – antiseptické účinky
Zlepšuje trávenie
Podporuje prečisťovanie hrubého čreva
Pravidelná stolica
Močopudný účinok
Zvyšuje imunitu „Céčková bomba“
Kyselina listová podporuje správny vývoj plodu počas tehotenstva
Podporuje tvorbu červených krviniek
Detoxikácia tela
Podpora rýchlosti metabolizmu
Odstraňuje nadbytočnú vodu z tela
Prevencia proti rakovine
Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
Prevencia proti Diabetesu
Prevencia proti Osteoporóze
Prevencia proti zápche
Prevencia proti obličkovým kameňom
Kapustový šalát na „čínsky spôsob“ s výbornou zálievkou
Na prípravu kapustového šalátu budete potrebovať len niekoľko bežných surovín.
Potrebujeme:
pol malej hlávky bielej kapusty
1 mrkva
1 strúčik cesnaku
¼ šálky cukru
¼ šálky octu
¼ šálky oleja
lyžica soli
Voliteľné:
kurkuma
Postup:
Kapustu nakrájame nadrobno.
Mrkvu nastrúhame na strúhadle s veľkými otvormi alebo ju nasekajte.
Pridáme ku kapuste.
Všetko spolu zmiešame.
Potom do hrnca nalejeme olej, ocot, cukor, soľ a jeden strúčik cesnaku pretlačeného cez lis.
Miešajte a zahrievajte, ale nepriveďte do varu.
Kapustu a mrkvu zalejeme pripravenou zálievkou.
Dôkladne premiešam.
Dáme do pohárov a potom šalát odložíme do chladničky na chladné miesto, aby trochu zmäkol.
Šalát bude chutiť najlepšie po niekoľkých hodinách marinovania.
Dobrú chuť!