Úžasný koláčik podľa mojej mamy. Tvarohová náplň je naozaj ako pena.
Potrebujeme:
- 35 dkg hl. múky
- 10 dkg margarínu
- 10 dkg tuku (maslo alebo margarín)
- 10 dkg kryštálového cukru / podľa chuti /
- 2 bal. vanilkového cukru
- 2 vaječné žĺtky
- štipka soľ
- polovica potrubia. prášok do pečiva
- 1 polievková lyžica kyslej smotany
- Náplň
- 1 kg tvarohového syra
- 2 vajcia +1 / pre mazanie /
- cca. 15 dkg cukru / na chuť /
- 2 cs. vanilkový cukor
- 1 citrón / päta /
- 2 dl kyslej smotany
- štipka soľ
- 2 lyžice strúhanky
Postup:
Rúru nastavíme na 170 stupňov.
Zložky cesta sa zmiesia a rozdelia na dve identické polovice – odložíme ich do chladničky 20 minút. Medzitým pripravíme tvarohovú náplň – všetko jednoducho zmiešame a vymiešame jednotnú homogénnu zmes. Bielky vyšľaháme zvlášť a nakoniec opatrne vmiešame do tvarohovej zmesi – krém bude vďaka tomu nadýchaný ako pena.
Na papier na pečenie najskôr rovnomerne navrstvíme 1 polovicu cesta, posypeme strúhankou, navrstvíme náplň a potom prikryjeme druhou rozvaľkanou polovicu cesta 25 x 37 cm. Popicháme vidličkou a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 40 minút – dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)