Karfiol nemusíte len vyprážať, alebo variť v polievke.
Týchto 5 receptov je dôkazom toho, že karfiol chutí skvele na rôzne spôsoby a aj 5 dní za sebou z neho vykúzlite vždy iné, delikátne jedlo.
Šalát s upečeným karfiolom
Potrebujeme:
400 g karfiolu
2 PL olivového oleja
3 varené vajcia
1 sladkú papriku
1/2 cibule
2 – 3 vetvičky kôpru
mleté čierne korenie
soľ
Na dressing:
150 g gréckeho jogurtu
1 PL horčice
1 strúčik cesnaku
1 – 2 PL olivového oleja
1 ČL medu
1 PL citrónovej šťavy
Postup:
Karfiol si očistíme a rozdelíme na ružičky.
Zalejeme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme na plech pokrytý papierom na pečenie.
Rúru si predhrejeme na 200 °C a pečieme 15 minút so zapnutým ventilátorom.
Po upečení necháme chladnúť a medzitým si pripravíme dressing. Jogurt alebo smotanu si dáme do misky, pridáme strúčik cesnaku, lyžičku medu, horčicu (nie pikantnú), olivový olej a citrónovú šťavu.
Všetko dobre premiešame.
Vychladnutý karfiol si preložíme do misky, pridám nakrájanú papriku, cibuľu, nasekaný kôpor, nakrájané varené vajíčka. Zalejeme dressingom a podávame. Prajeme dobrú chuť!
Karfiolový pilaf
Potrebujeme:
600 g karfiolu
300 g kuracích pŕs
1 cibuľu
1 mrkvu
2 – 3 strúčiky cesnaku
2 PL rastlinného oleja
1,5 – 2 ČL kari korenia
soľ
Postup:
Do hrnca si dáme olej a opečieme na ňom nakrájaný cesnak.
Keď je opečený, vyberieme ho a na tom istom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu. Pridáme mrkvu nakrájanú na kocky a opekáme asi 2 – 3 minúty. Potom pridáme nakrájané kuracie prsia.
Osolíme a ďalej opekáme za občasného miešania.
Karfiol si pomelieme mlynčekom na mäso.
Pridáme do hrnca k ostatným surovinám, posypeme kari korením, premiešame a ešte trochu osolíme. Prikryjeme pokrievkou a dusíme do mäkka. Prajeme dobrú chuť!
Šalát z čerstvého karfiolu
Potrebujeme:
300 g karfiolu
3 – 4 vetvičky kôpru
2 PL majonézy
soľ
2 – 3 PL píniových orieškov
Postup:
Karfiol si rozoberieme na ružičky a nakrájame na drobno.
Vložíme do misky, pridáme nasekaný kôpor, píniové oriešky, majonézu, zamiešame a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!
Karfiol v cestíčku
Potrebujeme:
400 g karfiolu
1 vajce
1 PL kukuričného škrobu
mleté čierne korenie, soľ podľa chuti
Postup:
Karfiol si rozoberieme na ružičky a uvaríme 3 – 4 minúty v slanej vode. Scedíme vodu a v miske si rozmiešame vajíčko so soľou, korením a škrobom.
Karfiol obalíme v cestíčku a vysmážame na panvici do zlatista. Poukladáme na papierové utierky aby karfiol zbavili prebytočnej mastnoty. Prajeme dobrú chuť!
Nakladaný karfiol
Potrebujeme:
700 – 800 g karfiolu
2 sladké papriky
1 mrkvu
6 strúčikov cesnaku
1 g kyseliny citrónovej na liter vody
Na nálev:
1 liter vody
6 PL cukru
2 PL soli
100 ml rastlinného oleja
100 ml octu (9%)
Postup:
Karfiol si očistíme, narežeme a rozdelíme na ružičky. Nálev si pripravíme tak, že do hrnca nalejeme vodu, pridáme soľ, cukor, olej, premiešame a necháme zovrieť. Odstavíme a pridáme 100 ml octu.
Premiešame a nálev je hotový. Aby nám karfiol nezhnedol, namočíme ho na chvíľku do vody, v ktorej sme rozpustili kyselinu citrónovú – pomer je 1 g na 1 liter vody – a nechali zovrieť.
Karfiol nevaríme, len necháme pár minút namočený v tomto roztoku. Vodu potom scedíme a začneme vrstviť zeleninu do sterilizovaných pohárov.
Na dno dáme nahrubo postrúhanú mrkvu, pridáme strúčiky cesnaku a karfiol. Na karfiol dáme prúžky papriky, znovu mrkvu, karfiol a strúčiky cesnaku. Zalejeme nálevom a dobre uzavrieme viečkom.
V chldničke vám takto pripravený karfiol vydrží aj niekoľko mesiacov – ak ho dovtedy nezjete, pretože je naozaj dobrý ;)
Prajeme dobrú chuť!
Fit kafiolová placka – sýta a veľmi chutná
Potrebujeme pre 2 osoby:
1/2 karfiolu
2 vajcia
2 polievkové lyžice múky hladkej
petržlen nakrájaný nadrobno
mleté korenie, soľ
Postup:
Karfiol umyjeme, rozkrojíme a odstránime hlúbik (tvrdú časť stonky).
Nastrúhame najemno, pridáme vajcia, múku a ostatné prísady.
Hmotu dobre premiešame. Pripravíme si panvicu, ktorú zľahka vymastíme olejom – stačí naozaj len trocha oleja.
Karfiolovú zmes navrstvíme na panvicu rovnomerne ako placku a pečieme z oboch strán dozlatista.
Karfiol zapečený s omáčkou
Potrebujeme:
Karfiol – 1 ks. (stredne veľký)
Kyslá smotana – 2 lyžice
Majonéza – 2 lyžice
Horčica – 1 lyžička
Syry – 100 g
Vajcia – 2 ks
Mletý čierny korenie
Soľ
Moja forma je 20×30 cm
Voliteľné (1-2 strúčiky cesnaku)
Postup:
Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a dáme predvariť do vody – varíme domäkka, ale nie tak, aby sa karfiol celkom rozvaril.
Medzitým si v miske zmiešame prísady na zálievku. V miske rozmiešame vajcia, pridáme smotanu, majonézu, horčicu, ochutíme soľou, korením, rozmiešame. Ak chcete, môžete do zmesi pridať aj pretlačený cesnak.
Karfiol navrstvíme do zapekacej misy a zalejeme zálievkou. Posypeme syrom a pri teplote 180 stupňov dáme zapiecť na 15-20 minút. To je všetko, vynikajúca príloha, alebo chutná večera či obed je na svete.
Najchutnejší karfiol z rúry
Potrebujeme:
1 karfiol (malý)
2/3 šálky strúhanky
1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku (alebo čerstvého cesnaku)
1 čajová lyžička papriky sladkej
2 vajcia
1/2 šálky strúhaného syra
podľa chuti Soľ a korenie
podľa potreby Rastlinný olej
Postup:
Umyte karfiol, rozdeľte ho na ružičky a varte v slanej vode 4-5 minút. Sceďte vodu a okamžite opláchnite studenou vodou. Vo veľkej mise premiešajte jemne nastrúhaný syr, strúhanku, soľ, korenie, cesnak a papriku. V inej miske rozšľahajte vajcia.
Plech na pečenie vysteľte s papierom na pečenie a zľahka potrite rastlinným olejom. Obaľte predvarené ružičky karfiolu vo vajíčku a potom v zmesi syra a strúhanky. Položte na plech a pečte ho v predhriatej rúre pri 200 ° C približne 15 – 20 minút.
Výborná nátierka z karfiolu
Potrebujeme:
- 1 karfiol cca 600 až 700 g
- 150 g domácej majonézy (2 žĺtky, 2 čajové lyžičky horčice, 100 ml slnečnicového oleja, soľ, trochu citrónovej šťavy . všetko spolu rozmixovať)
- 150 g bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho)
- soľ, čerstvo zomleté čierne korenie
- 2-3 strúčiky cesnaku
- Zelená vňať (petržlen, zelená cibuľa)
Postup:
Karfiol rozdelíme na ružičky, umyjeme a dáme variť do slanej vody. Karfiol by mal byť mäkký. Karfiol prepláchneme studenou vodou. Čo sa týka domácej majonézy, tú pripravíme za 60-sekúnd. 2 žĺtky, 2 lyžičky horčice, 100 ml oleja rozmixujeme. pridáme soľ, korenie, pretlačený cesnak, jogurt a už len lyžičkou premiešame. Majonézu zmiešame s rozmixovaným, alebo popučeným karfiolom.
Dôležitá informácia: Karfiol musí byť dobre chladený, aby nedošlo k zrazeniu zálievky!
Rýchla karfiolová polievka so syrom
Ingrediencie na 8 porcií:
1 hlava stredne veľkého karfiolu, rozdeleného na ružičky
1 strúhaná mrkva
1/4 hrnčeka nasekaného zeleru
2 hrnčeky vody
1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu (môžete nahradiť tak, že namiesto 2 hrnčekov vody použijete 2 hrnčeky hotového vývaru)
3 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
štipka soli
štipka čierneho korenia
2 hrnčeky mlieka
1/2 hrnčeka strúhaného syra
1 bambino
sladká alebo štipľavá paprika, popr. iné korenie
Postup:
Nakrájajte karfiol na malé ružičky. Nastrúhajte mrkvu a nasekajte zeler na malé kúsky. Karfiol, mrkvu a zeler dajte do hrnca a zalejte vývarom alebo vodou s bujónom. Priveďte do varu a potom duste 12 – 15 minút alebo kým nie je zelenina zmäknutá.
V inom kastróle rozpustíme na miernom plameni maslo. Vmiešajte múku, soľ a korenie. Postupne vlívejte mlieko. Priveďte do varu a varte za stáleho miešania 2 minúty alebo kým zmes nezhustne.
Znížte plameň a vmiešajte nastrúhaný syr a tavený syr. Odstavte a vmiešajte do karfiolové zmesi. V prípade potreby dochuťte a podávajte.
Pečený karfiol v syrovo-cesnakovej marináde
Potrebujeme:
Menšiu hlávku karfiolu
Hladkú múku
1 vajce
1 lyžičku horčice
1 strúčik cesnaku
Strúhanku a najemno nastrúhaný syr v pomere 2:1
Olej
Sladkú papriku mletú, soľ
(Ak nemáte čerstvý cesnak použite sušený a pridajte ho priamo do strúhanky)
Postup:
Karfiol rozdelíme na menšie ružičky – nevaríme. Každú ružičku obalíme najskôr v múke, potom vo vajíčku zmiešanom s pretlačeným cesnakom, soľou a horčicou. Nakoniec obalíme v strúhankovo-syrovej zmesi. Ružičky uložíme na plech vymastený olejom a ešte zľahka potrieme olejom zmiešaným s trochou červenej papriky.
Rúru nastavíme na 200 stupňov a karfiol pečieme asi 30-40 minút, alebo kým karfiol nie je dostatočne upečený. Počas pečenia je dobré ružičky obrátiť.
Vyprážaný syr inak – ľahký ako pierko
Postup:
1 hlávku karfiolu rozdelenú na ružice
1 veľké vajce
½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu alebo iného syra
1 lyžičku korenia (zmes bazalky, oregana, soli a čierneho korenia)
2 plátky syra s nižším obsahom tuku
Postup:
Rúru nastavíme na 220 stupňov. Karfiol vložíme do mixéra a rozmixujeme tak, aby sme získali hmotu podobnú ryži. Teraz máte na výber, zmes môžete upraviť v mikrovlnke, alebo na pare – na pare jednoducho naparujeme domäkka a následne pomocou utierky vymačkáme prebytočnú tekutinu. Ak sa rozhodneme pre úpravu v mikrovlnke, preložíme do misky a vložíme do mikrovnky na 2 minúty.
Karfiolovú hmotu potom vyberieme, premiešame a vložíme do mikrovlnky na ďalšie 3 minúty. Vyberieme a opäť premiešame – karfiol je takmer uvarený. Opäť vložíme do mikrovnky na ďalších 5 minút. V tomto momente si môžete všimnúť, že karfiol je na dotyk stále vlhký – my však potrebujeme, aby sa vlhkosť dostala z karfiolu von-vložíme preto ešte na posledných 5 minút do mikrovlnky – karfiol bude stále mierne vlhký, alebo bude už na pohľad vyzerať suchšie. Pokiaľ naparujete, nezabudnite teda poriadne vymačkať vodu.
Necháme vychladnúť, pridáme vajce, parmezán, korenie a premiešame. Rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú navrstvíme na plech vystlaný papierom. Hrúbka by mala byť asi 1,5 cm. Pečieme asi 15-18 minút – alebo, kým povrch nie je zlatistý. Potom medzi dve placky jednoducho vložíme plátok syra a necháme ešte chvíľu v rúre, kým sa syr rozpustí.