Originálne recepty z karfiolu: Karfiol na rôzne spôsoby a každý jeden chutí výborne!

Karfiol nemusíte len vyprážať, alebo variť v polievke.

Týchto 5 receptov je dôkazom toho, že karfiol chutí skvele na rôzne spôsoby a aj 5 dní za sebou z neho vykúzlite vždy iné, delikátne jedlo.

Šalát s upečeným karfiolom

Potrebujeme:

 

400 g karfiolu

2 PL olivového oleja

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

3 varené vajcia

1 sladkú papriku

1/2 cibule

2 – 3 vetvičky kôpru

mleté čierne korenie

soľ

Na dressing:

150 g gréckeho jogurtu

1 PL horčice

1 strúčik cesnaku

1 – 2 PL olivového oleja

1 ČL medu

1 PL citrónovej šťavy

Postup:

 

Karfiol si očistíme a rozdelíme na ružičky.

Zalejeme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme na plech pokrytý papierom na pečenie.

Rúru si predhrejeme na 200 °C a pečieme 15 minút so zapnutým ventilátorom.

Po upečení necháme chladnúť a medzitým si pripravíme dressing. Jogurt alebo smotanu si dáme do misky, pridáme strúčik cesnaku, lyžičku medu, horčicu (nie pikantnú), olivový olej a citrónovú šťavu.

Všetko dobre premiešame.

Vychladnutý karfiol si preložíme do misky, pridám nakrájanú papriku, cibuľu, nasekaný kôpor, nakrájané varené vajíčka. Zalejeme dressingom a podávame. Prajeme dobrú chuť!

Karfiolový pilaf

Potrebujeme:

600 g karfiolu

300 g kuracích pŕs

1 cibuľu

1 mrkvu

2 – 3 strúčiky cesnaku

2 PL rastlinného oleja

1,5 – 2 ČL kari korenia

soľ

Postup:

Do hrnca si dáme olej a opečieme na ňom nakrájaný cesnak.

Keď je opečený, vyberieme ho a na tom istom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu. Pridáme mrkvu nakrájanú na kocky a opekáme asi 2 – 3 minúty. Potom pridáme nakrájané kuracie prsia.

Osolíme a ďalej opekáme za občasného miešania.

Karfiol si pomelieme mlynčekom na mäso.

Pridáme do hrnca k ostatným surovinám, posypeme kari korením, premiešame a ešte trochu osolíme. Prikryjeme pokrievkou a dusíme do mäkka. Prajeme dobrú chuť!

Šalát z čerstvého karfiolu

Potrebujeme:

300 g karfiolu

3 – 4 vetvičky kôpru

2 PL majonézy

soľ

2 – 3 PL píniových orieškov

Postup:

Karfiol si rozoberieme na ružičky a nakrájame na drobno.

Vložíme do misky, pridáme nasekaný kôpor, píniové oriešky, majonézu, zamiešame a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť!

Karfiol v cestíčku

Potrebujeme:

400 g karfiolu

1 vajce

1 PL kukuričného škrobu

mleté čierne korenie, soľ podľa chuti

Postup:

Karfiol si rozoberieme na ružičky a uvaríme 3 – 4 minúty v slanej vode. Scedíme vodu a v miske si rozmiešame vajíčko so soľou, korením a škrobom.

Karfiol obalíme v cestíčku a vysmážame na panvici do zlatista. Poukladáme na papierové utierky aby karfiol zbavili prebytočnej mastnoty. Prajeme dobrú chuť!

Nakladaný karfiol

Potrebujeme:

700 – 800 g karfiolu

2 sladké papriky

1 mrkvu

6 strúčikov cesnaku

1 g kyseliny citrónovej na liter vody

Na nálev:

1 liter vody

6 PL cukru

2 PL soli

100 ml rastlinného oleja

100 ml octu (9%)

Postup:

Karfiol si očistíme, narežeme a rozdelíme na ružičky. Nálev si pripravíme tak, že do hrnca nalejeme vodu, pridáme soľ, cukor, olej, premiešame a necháme zovrieť. Odstavíme a pridáme 100 ml octu.

Premiešame a nálev je hotový. Aby nám karfiol nezhnedol, namočíme ho na chvíľku do vody, v ktorej sme rozpustili kyselinu citrónovú – pomer je 1 g na 1 liter vody – a nechali zovrieť.

Karfiol nevaríme, len necháme pár minút namočený v tomto roztoku. Vodu potom scedíme a začneme vrstviť zeleninu do sterilizovaných pohárov.

Na dno dáme nahrubo postrúhanú mrkvu, pridáme strúčiky cesnaku a karfiol. Na karfiol dáme prúžky papriky, znovu mrkvu, karfiol a strúčiky cesnaku. Zalejeme nálevom a dobre uzavrieme viečkom.

V chldničke vám takto pripravený karfiol vydrží aj niekoľko mesiacov – ak ho dovtedy nezjete, pretože je naozaj dobrý ;)

Prajeme dobrú chuť!

Fit kafiolová placka – sýta a veľmi chutná

Potrebujeme pre 2 osoby:

1/2 karfiolu

2 vajcia

2 polievkové lyžice múky hladkej

petržlen nakrájaný nadrobno

mleté korenie, soľ

Postup:

Karfiol umyjeme, rozkrojíme a odstránime hlúbik (tvrdú časť stonky).

Nastrúhame najemno, pridáme vajcia, múku a ostatné prísady.

Hmotu dobre premiešame. Pripravíme si panvicu, ktorú zľahka vymastíme olejom – stačí naozaj len trocha oleja.

Karfiolovú zmes navrstvíme na panvicu rovnomerne ako placku a pečieme z oboch strán dozlatista.

Karfiol zapečený s omáčkou

Potrebujeme:

Karfiol – 1 ks. (stredne veľký)

Kyslá smotana – 2 lyžice

Majonéza – 2 lyžice

Horčica – 1 lyžička

Syry – 100 g

Vajcia – 2 ks

Mletý čierny korenie

Soľ

Moja forma je 20×30 cm

Voliteľné (1-2 strúčiky cesnaku)

Postup:

Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a dáme predvariť do vody – varíme domäkka, ale nie tak, aby sa karfiol celkom rozvaril.

Medzitým si v miske zmiešame prísady na zálievku. V miske rozmiešame vajcia, pridáme smotanu, majonézu, horčicu, ochutíme soľou, korením, rozmiešame. Ak chcete, môžete do zmesi pridať aj pretlačený cesnak.

Karfiol navrstvíme do zapekacej misy a zalejeme zálievkou. Posypeme syrom a pri teplote 180 stupňov dáme zapiecť na 15-20 minút. To je všetko, vynikajúca príloha, alebo chutná večera či obed je na svete.

Najchutnejší karfiol z rúry

Potrebujeme:

1 karfiol (malý)

2/3 šálky strúhanky

1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku (alebo čerstvého cesnaku)

1 čajová lyžička papriky sladkej

2 vajcia

1/2 šálky strúhaného syra

podľa chuti Soľ a korenie

podľa potreby Rastlinný olej

Postup:

Umyte karfiol, rozdeľte ho na ružičky a varte v slanej vode 4-5 minút. Sceďte vodu a okamžite opláchnite studenou vodou. Vo veľkej mise premiešajte jemne nastrúhaný syr, strúhanku, soľ, korenie, cesnak a papriku. V inej miske rozšľahajte vajcia.


Plech na pečenie vysteľte s papierom na pečenie a zľahka potrite rastlinným olejom. Obaľte predvarené ružičky karfiolu vo vajíčku a potom v zmesi syra a strúhanky. Položte na plech a pečte ho v predhriatej rúre pri 200 ° C približne 15 – 20 minút.

Výborná nátierka z karfiolu

Potrebujeme:

  • 1 karfiol cca 600 až 700 g
  • 150 g domácej majonézy (2 žĺtky, 2 čajové lyžičky horčice, 100 ml slnečnicového oleja, soľ, trochu citrónovej šťavy . všetko spolu rozmixovať)
  • 150 g bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho)
  • soľ, čerstvo zomleté ​​čierne korenie
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • Zelená vňať (petržlen, zelená cibuľa)

Postup:

Karfiol rozdelíme na ružičky, umyjeme a dáme variť do slanej vody. Karfiol by mal byť mäkký. Karfiol prepláchneme studenou vodou. Čo sa týka domácej majonézy, tú pripravíme za 60-sekúnd. 2 žĺtky, 2 lyžičky horčice, 100 ml oleja rozmixujeme. pridáme soľ, korenie, pretlačený cesnak, jogurt a už len lyžičkou premiešame. Majonézu zmiešame s rozmixovaným, alebo popučeným karfiolom.

Dôležitá informácia: Karfiol musí byť dobre chladený, aby nedošlo k zrazeniu zálievky!

Rýchla karfiolová polievka so syrom

Ingrediencie na 8 porcií:

1 hlava stredne veľkého karfiolu, rozdeleného na ružičky

1 strúhaná mrkva

1/4 hrnčeka nasekaného zeleru

2 hrnčeky vody

1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu (môžete nahradiť tak, že namiesto 2 hrnčekov vody použijete 2 hrnčeky hotového vývaru)

3 lyžice masla

3 lyžice hladkej múky

štipka soli

štipka čierneho korenia

2 hrnčeky mlieka

1/2 hrnčeka strúhaného syra

1 bambino

sladká alebo štipľavá paprika, popr. iné korenie

Postup:

Nakrájajte karfiol na malé ružičky. Nastrúhajte mrkvu a nasekajte zeler na malé kúsky. Karfiol, mrkvu a zeler dajte do hrnca a zalejte vývarom alebo vodou s bujónom. Priveďte do varu a potom duste 12 – 15 minút alebo kým nie je zelenina zmäknutá.

V inom kastróle rozpustíme na miernom plameni maslo. Vmiešajte múku, soľ a korenie. Postupne vlívejte mlieko. Priveďte do varu a varte za stáleho miešania 2 minúty alebo kým zmes nezhustne.

Znížte plameň a vmiešajte nastrúhaný syr a tavený syr. Odstavte a vmiešajte do karfiolové zmesi. V prípade potreby dochuťte a podávajte.

Pečený karfiol v syrovo-cesnakovej marináde

Nikdy by som nepovedala, že pečený karfiol môže chutiť lepšie, ako vyprážaný: Stačí, ak ho obalíte v syrovo-cesnakovej zmesi!

Potrebujeme:

Menšiu hlávku karfiolu

Hladkú múku

1 vajce

1 lyžičku horčice

1 strúčik cesnaku

Strúhanku a najemno nastrúhaný syr v pomere 2:1

Olej

Sladkú papriku mletú, soľ

(Ak nemáte čerstvý cesnak použite sušený a pridajte ho priamo do strúhanky)

Postup:

Karfiol rozdelíme na menšie ružičky – nevaríme. Každú ružičku obalíme najskôr v múke, potom vo vajíčku zmiešanom s pretlačeným cesnakom, soľou a horčicou. Nakoniec obalíme v strúhankovo-syrovej zmesi. Ružičky uložíme na plech vymastený olejom a ešte zľahka potrieme olejom zmiešaným s trochou červenej papriky.

Rúru nastavíme na 200 stupňov a karfiol pečieme asi 30-40 minút, alebo kým karfiol nie je dostatočne upečený. Počas pečenia je dobré ružičky obrátiť.

Vyprážaný syr inak – ľahký ako pierko

Neviete odolať vyprážanému syru? Namiesto vyprážania ho vyskúšajte takto: Je fantastický a nepriberiete z neho ani gram!

Postup:

1 hlávku karfiolu rozdelenú na ružice

1 veľké vajce

½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu alebo iného syra

1 lyžičku korenia (zmes bazalky, oregana, soli a čierneho korenia)

2 plátky syra s nižším obsahom tuku

Postup:

Rúru nastavíme na 220 stupňov. Karfiol vložíme do mixéra a rozmixujeme tak, aby sme získali hmotu podobnú ryži. Teraz máte na výber, zmes môžete upraviť v mikrovlnke, alebo na pare – na pare jednoducho naparujeme domäkka a následne pomocou utierky vymačkáme prebytočnú tekutinu. Ak sa rozhodneme pre úpravu v mikrovlnke, preložíme do misky a vložíme do mikrovnky na 2 minúty.

Karfiolovú hmotu potom vyberieme, premiešame a vložíme do mikrovlnky na ďalšie 3 minúty. Vyberieme a opäť premiešame – karfiol je takmer uvarený. Opäť vložíme do mikrovnky na ďalších  5 minút. V tomto momente si môžete všimnúť, že karfiol je na dotyk stále vlhký – my však potrebujeme, aby sa vlhkosť dostala z karfiolu von-vložíme preto ešte na posledných 5 minút do mikrovlnky – karfiol bude stále mierne vlhký, alebo bude už na pohľad vyzerať suchšie. Pokiaľ naparujete, nezabudnite teda poriadne vymačkať vodu.

Necháme vychladnúť, pridáme vajce, parmezán, korenie a premiešame. Rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú navrstvíme na plech vystlaný papierom. Hrúbka by mala byť asi 1,5 cm. Pečieme asi 15-18 minút – alebo, kým povrch nie je zlatistý. Potom medzi dve placky jednoducho vložíme plátok syra a necháme ešte chvíľu v rúre, kým sa syr rozpustí.