Unikol originálny recept na tradičnú tresku v majonéze: Takto jednoducho si túto fantastickú a zdravú dobrotu pripravíte sami doma!

Aj vy milujete tradičnú tresku? Vedeli ste o tom, že táto národná pochúťka Slovákov je na trhu už od roku 1954, kedy sa začala vyrábať? Jej originálna retroreceptúra vás okamžite vráti do starých dobrých čias a milujú ju nielen dospelí, ale aj deti. Tajomstvo kvalitnej Treskoslovenskej Tresky v majonéze tkvie predovšetkým v tom, že obsahuje vysoký podiel tresky (až 46%) a nesmie byť nahrádzaná žiadnymi lacnejšími druhmi rýb, ako je napríklad sleď. Podarilo sa nám získať recept na domácu Treskoslovenskú Tresku priamo od výrobcu RYBA Košice, podľa pôvodnej ČSN receptúry.

Košická treska obsahuje vysokú dávku selénu (30 dkg tejto tresky pokryje dennú dávku selénu), ktorý je zodpovedný za budovanie imunity a nachádzajú sa v nej takisto omega 3 a 6 mastné kyseliny, ktoré sú obsiahnuté v rybom tuku. Toto všetko je potrebné na posilnenie imunity, vďaka čomu bude náš organizmus odolnejší voči vírusom a iným chorobám.

Recept na tradičnú Treskoslovenskú Tresku

Potrebujeme:

800 – 1000 g kvalitného filé z tresky Exklusiv od RYBA Košice 

400 ml majonézy

350 ml octu

3 – 4 PL horčice

3 stredne veľké mrkvy

2 cibule

5 – 6 ks celého čierneho korenia

5 ks bobkového listu

1/2 ČL soli

mleté čierne korenie na dochutenie

3 l vody

Postup:

1. Do hrnca si nalejeme 3 litre vody, pridáme 300 ml octu, bobkový list, celé čierne korenie a necháme variť asi 5 – 7 minút. 

2. Pridáme rozmrazenú tresku a povaríme asi 15 minút. 

3. Tresku si zlejeme a necháme vychladnúť. 

4. Do osolenej vody dáme asi na 5 minút variť mrkvu a medzitým si ošúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu.

5. Mäso z tresky natrháme alebo nadrobno nakrájame, pričom sa sústredíme na štruktúru mäsa, aby bolo cítiť chudé mäso a vlásočnice, ako v pravej treske (treska nesmie byť mazľavá, preto ju nezamieňajte za iný druh ryby ako je napríklad sleď).

6. Pridáme nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľu, majonézu, horčicu, ocot, dochutíme mletým čiernym korením a soľou.

7. Vložíme do chladničky a necháme odležať asi 4 – 5 hodín. Keďže domáca treska neobsahuje konzervanty, treba ju spotrebovať najneskôr do 24 hodín. 

Obľúbená treska v každom rožku Slovenska chutí naozaj skvele len tak s čerstvým pečivom (na konci článku nájdete recept na vynikajúce domáce rožky), ale môžete ju použiť aj pri príprave ďalších chutných jedál. Nechajte sa inšpirovať pochúťkou od šéfkuchára a pripravte si zdravé jedlo podľa receptu nižšie.

Tartar z pečenej cvikly s treskou a koriandrom (alebo kôprom)

Potrebujeme:

1 cviklu

olivový olej

soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

koriandrovú vňať alebo kôpor

biele aceto balsamico

domáca Treskoslovenská Treska alebo Treskoslovenská Treska 140 g balenie

Postup:

Cviklu si očistíme, nakrájame na malé kocky a zmiešame v mise s lyžicou bieleho bazamikového octu, lyžičkou olivového oleja, dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Pomocou formičky vytvarujeme cviklu a navrch rovnako pomocou formičky navrstvíme Tresku v majonéze. Podávame napríklad s opečeným pečivom.

Dôležitý dôvod, prečo si naši predkovia dopriali pokrmy z rýb počas obdobia pôstu a prečo by ste to mali urobiť aj vy!

Štyridsaťdňový pôst pred Veľkou Nocou brali naši prarodičia s rešpektom a s pokorou. Obdobie prípravy na ukrižovanie a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista bolo pre našich kresťansky založených predkov priestorom na očistu ducha a tela. Dobrovoľne sa vzdávali nielen svetských radostí ako pálenky, fajky, spievania, ale aj hutných a mäsových pokrmov. Priestor na stole dostali kaše, polievky, kalkýš (jedlo zo pšenice a z jačmeňa) a pokrmy zo strukovín.

Šľachtici jedli slede aj zubáče

Keďže gréckokatolícki a pravoslávni veriaci sa vzdávali aj jedál, ktoré obsahovali mlieko či syr, jediným zdrojom bielkovín ostávali pokrmy z rýb. Povolené boli živočíchy, ktoré mali „studenú krv“. Okrem rýb teda všetko, čo žilo v riekach a rybníkoch. Majetnejší sedliaci a šľachtici si pochutnávali aj na žabích stehienkach, rakoch, či dokonca slimákoch. Z rýb sa varili a piekli pstruhy, kapry, šťuky, v „lepších“ domácnostiach aj slede, sumce, zubáče.

Zdravé sladkovodné ryby

Podľa odborníčky na zdravú výživu MUDr. Evy Smíškovej jedli naši predkovia oveľa viac jedál z rýb ako my dnes. „Ryby sú veľmi prospešné pre zdravie. No zároveň patria k potravinám, ktoré sa najťažšie udržiavajú v čerstvom stave. Rýchlo podliehajú rozkladu a mikrobiálnym nákazám.“ Podľa odborníčky však nemusíme byť sklamaní, že morské ryby u nás v čerstvom stave ľahko nezohnať. „Zdravé sú aj sladkovodné ryby z nášho územia.“

Vďaka vysokému obsahu vody má podľa lekárky svalovina rýb iné zloženie ako ostatné živočíchy. „Je podstatne ľahšie stráviteľná. Ryby majú nízku kalorickú hodnotu a obsahujú pre život a metabolizmus nevyhnutné nenasýtené omega 3 mastné kyseliny. Tie sú potrebné pre stavbu bunkovej steny, nervový aj srdcovocievny systém človeka. Okrem toho sú dôležitým zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch (A, D), jódu a selénu,“ hovorí pre ToJeNápad.sk MUDr. Smíšková.

Obľúbené kyslé rybičky

Ak chcete (nielen) počas pôstneho obdobia pridať do jedálnička rybie pokrmy, siahnuť môžete aj po „kyslých rybičkách“, ako sa hovorí marinovaným rybám zo sleďových filetov. Hoci nejde o čerstvé ryby, marinovaním, ktoré nastáva enzymatickým procesom bez tepelnej úpravy, si zachovávajú všetky dobré tuky a minerály prospešné pre zdravie.

V regáloch potravín ich nájdete pod názvami ako Pirátske kúsky, Lahôdkové zavináče, Sleďové očká, Sleďové kúsky. Ide o rovnaké marinované sleďové filety, rozdiel je iba vo veľkosti použitej suroviny.

Nechajte sa inšpirovať, vyskúšajte niektorú z priložených pochúťok alebo si ich počas pôstu postupne pripravte všetky. Budete tak mať pestrý a zdravý jedálniček!

Rilette z údenej makrely v uhorke s chrumkavou lokšou

Potrebujeme:

Údenú makrelu RYBA Košice

ricottu

cibuľu

pažítku

kôpor

cesnak

limetku

šalátovú uhorku

lokšu

marinovanú červenú cibuľu

cviklový prach

Postup:

Mäso z údenej makrely si nadrobíme na maličké kúsočky. Ricottu vymiešame s nadrobno nakrájanou cibuľkou, s prelisovaným cesnakom, dochutíme limetkovou šťavou a kôprom. Nakoniec pridáme údenú makrelu a jemne vymiešame. Šalátovú uhorku nakrájame na tenké plátky, naplníme pripravenou zmesou a stočíme. Dozdobíme pažítkou alebo marinovanou červenou cibuľkou. Servírujeme napríklad s chrumkavou lokšou.

Tartar z marinovaného lososa s mangom, ananásom, čili a koriandrom

Potrebujeme:

Losos pravý Exklusiv kúsky RYBA Košice

limetku

čerstvý koriander

ananás

mango

čili

pažítku

olivový olej

kapary

paradajku

Postup:

Ananás, mango, paradajku a kapary nakrájame na menšie kúsky. Pridáme lososa, ktorého taktiež môžeme pokrájať na menšie kúsky. Zmiešame, pridáme olivový olej, šťavu z limetky, čili, nasekaný koriander a pažítku. Zmiešame a pomocou formičky vytvarujeme. Ozdobiť môžeme nakladanou cibuľkou a kapary. Servírujeme s opečenou bagetou alebo hriankou.

Kvásková hrianka s marinovaným lososom, olivami, paprikou a paradajkou

Potrebujeme:

Losos pravý Exklusiv s olivami RYBA Košice

kváskový chlieb

limetku

papriku mix

cibuľu

cesnak

pažítku

čili

petržlenovú vňať

marinovanú cibuľu

korenie farebné celé

Postup:

Kváskový chlieb nakrájame a opečieme si hrianky. Všetky suroviny nakrájame, dochutíme limetkovou šťavou, cesnakom, korením a čili. Pekne naaranžujeme na opečenú hrianku a dozdobíme nasekanou pažítkou, aj petržlenovou vňaťou.

Hrianka z viaczrnnej bagety s lososom a chrumkavou petržlenovou vňaťkou

Potrebujeme:

Pravý losos Exklusiv kúsky v oleji alebo Pravý losos Exklusiv drť RYBA Košice

paradajky

cesnak

olivový olej

Aceto balsamico s hľuzovkou

citrón

čili

petržlenovú vňať

bagetu viaczrnnú

soľ

farebné korenie celé

Postup:

Paradajky nakrájame a spolu s lososom dochutíme citrónovou šťavou, pretlačeným cesnakom, soľou, korením a čili. Pridáme olivový olej, balzamikový ocot s hľuzovkou a dobre premiešame. Naaranžujeme na viaczrnnú bagetu a ozdobíme petržlenovou vňaťkou.

Svieži šalát s marinovanými rybami

Potrebujeme:

Sleďové kúsky s citrónovým korením alebo Pirátske kúsky RYBA Košice

mix listových šalátov

Rybací šalát Exklusiv

citrón

olivový olej

soľ

čierne mleté korenie

pečivo

Postup:

Lyžicu olivového oleja si zmiešame s citrónovou šťavou, dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Šalát si nakrájame / natrháme na menšie kúsky, pridáme sleďové kúsky a prelejeme zálievkou. Servírovať môžeme aj v kombinácii s rybacím šalátom a opečenými hriankami.

Zubáč s morskou soľou na masle a rozmaríne

Potrebujeme:

1 balenie Zubáč s morskou soľou

maslo

rozmarín

citrón

korenie podľa chuti

Postup:

Zubáč patrí medzi najobľúbenejšie a najchutnejšie sladkovodné ryby. Jednoduchou a krátkou prípravou si z filetov zo zubáča pripravíme skutočnú gurmánsku lahôdku. Filety zo zubáča rozmrazíme, umyjeme a osušíme. Osolíme morskou soľou, ktorá je súčasťou balenia. Na panvici si roztopíme maslo, na ktorom krátko z oboch strán zubáča opečieme a posypeme rozmarínom. Podávame s obľúbenou prílohou. V tomto prípade je to batátové pyré.

Recept na jednoduché rožky k domácej treske

Potrebujeme:

10 g sušeného droždia

1 PL kryštálového cukru

1 pohár (100 ml) teplého mlieka

1 pohár (100 ml) teplej vody

1 pohár (100 ml) oleja

3 PL bieleho jogurtu

1 vajce

500 g hladkej múky (múku pridávame podľa potreby + múka na pomúčenie dosky pri vaľkaní cesta)

1 PL soli

Postup:

Do väčšej misy si nasypeme droždie, pridáme lyžicu cukru, nalejeme teplé mlieko, vodu a dobre premiešame metličkou.

Necháme pár minút aktivovať kvások, potom nalejeme olej, pridáme biely jogurt, vajíčko a opäť dobre premiešame.

Nasypeme múku so soľou a vymiesime hladké cesto – bude to trvať asi 5 minút. Necháme kysnúť asi 90 minút.

Pracovnú dosku si potrieme olejom, preložíme na ňu vykysnuté cesto a vytvarujeme 10 – 12 rovnomerných guliek.

Každú guľku potom vyvaľkáme na ovál a na pomúčenej doske stočíme do rolky.

Rolky môžeme zľahka zahnúť, aby nám vznikol pekný tvar rožteka.

Rožky ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a necháme podkysnúť asi 30 minút pod bavlnenou utierkou.

Potom ich potrieme studenou vodou a pečieme asi 20 minút pri teplote 220 °C. 

Upečené rožky potrieme maslom a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn