Výborný domáci zákusok, ktorý si nebudete vedieť vynachváliť. kombinácia čokoládového mascarpone krému, citrónového krému a orechového cesta je taká vynikajúca, že jeden kúsok vám určite nebude stačiť!
Potrebujeme:
Na dva pláty cesta:
12 bielkov
12 lyžíc práškového cukru
12 lyžíc mletých sušienok
12 lyžíc mletých vlašských orechov
2 lyžice polohrubej múky
štipka soli
Mascarpone krém:
6 žĺtkov
100 g práškového cukru
1 lyžica škrobu
250 ml mlieka
125 g mascarpone
200 ml kyslej smotany
šťava z polovice citróna
Čokoládový krém:
6 žĺtkov
100 g práškového cukru
1 lyžica škrobu
250 ml mlieka
160 g horkej čokolády
200 ml smotany na šľahanie
Poleva:
100 g cukru
100 g celých orechov
Postup:
Z orechového cesta budeme piecť dve piškóty (dva pláty cesta). Čiže buď si hotové cesto rozdelíte na dve časti, alebo si vyšľahajte dve cestá, s tým, že si rozdelíte ingrediencie na cesto na polovicu.
Príprava cesta – najskôr vyšľaháme bielka so štipkou soli do peny, potom pridáme po lyžiciach práškový cukor a ušľaháme tuhý sneh. Sneh musí byť naozaj pevný a šľahajte podľa potreby hoc aj 10 minút. Potom vmiešame orechy premiešané s preosiatou múkou a mletými sušienkami. Miešame zľahka najlepšie stierkou.
Hotové cesto vylejeme na plech vyložený s papierom na pečenie (30 x 40 cm). Každú piškótu pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť, preklopíme a papier odstránime.
Pripravíme si mascarpone krém: vyšľaháme žĺtka s cukrom, potom pridáme škrob a vmiešame mlieko. Hrniec dáme na mierny oheň a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Po uvarení prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Do vychladnutého krému vmiešame mascarpone, citrónovú šťavu a kyslú smotanu. Vymiešame hladký krém, ktorý rozotrieme na prvý plát cesta.
Čokoládový krém: vymiešame žĺtky s cukrom, potom pridáme škrob a mlieko. Uvaríme krém na strednom plameni a potom odstavíme a vmiešame nalámanú čokoládu a premiešame kým sa čokoláda neprepojí. Takto prikryté fóliou necháme vychladnúť a po vychladnutí vmiešame vyšľahanú šľahačku.
Na mascarpone krém priložíme druhý plát orechovej piškóty a na ňu rozotrieme čokoládový krém. Takto vložíme zákusok do chladničky najlepšie na pár hodín (cez noc).
Na druhý deň si pripravíme karamelizované orechy.Na panvici s nepriľnavým povrchom si na sucho opražíme celé vlašské orechy. Zosypeme ich na plech vyložený s papierom na pečenie, panvicu vytrieme a urobíme na nej z cukru karamel s ktorým zalejeme orechy. Takto necháme zatuhnúť a potom rozmixujeme v mixéri, pripravenou strúhankou z karamelu posypeme povrch zákusku.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: http://miremirc.ro/