plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nesmrteľný orechový krémeš od tety z Maďarska: Ochutnala som pred rokmi a zatiaľ ho žiaden iný zákusok neprekonal!

Pred rokmi som ho na dovolenke v Maďarsku. Robila ho teta, u ktorej sme vtedy bývali. Verte alebo nie, lepší zákusok od tohto nepoznám. :-)

Pred rokmi som ho na dovolenke v Maďarsku. Robila ho teta, u ktorej sme vtedy bývali. Verte alebo nie, lepší zákusok od tohto nepoznám. :-)

Potrebujeme:

80 g kr. cukru

100 g mletých orechov

100 g rozdrvených piškót

5 vaječných bielkov

2 žĺtky

50 ml oleja

1 lyžičku prášku do pečiva

Na krém:

3 žĺtky

2 bal. zlatého klasu

5 lyžíc kr. cukru

700 ml mlieka

100 g masla

300 ml smotany na šľahanie

Postup:

Najskôr si pripravíme krém. 500 ml mlieka dáme variť a vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingové prášky, žĺtky a cukor. Keď mlieko zovrie, zložíme z plameňa a vmiešame pudingovo-žĺtkovú zmes. Rozmiešame, preložíme na slabý plameň a za stáleho miešania varíme, kým nevznikne hustý hladký krém. Maslo našľaháme v samostatnej nádobe a potom po lyžičkách vmiešame do vychladnutého pudingového krému.

Na cesto si ušľaháme na sneh bielky s polovicou cukru. Žĺtky ušľaháme so zvyšným cukrom, pridáme olej a postupne aj mleté orechy zmiešané s rozdrvenými piškótami. Jemne premiešame so snehom a navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie (40×28 cm). Pečieme pri teplote 180 stupňov 8-10 minút. Keď cesto vychladne, predelíme ho na polovicu.

Na prvý plát cesta navrstvíme pudingový krém, preložíme druhým plátom cesta a nakoniec navtstvíme na vrch ušľahanú šľahačku – ak chcete, smotanu môžete ušľahať s jedným balíkom vanilkového cukru. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami.

Podávame vychladené.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: nosalty

Najlepšie recepty na dnes