plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bleskový orechový a makový závin BEZ kysnutia: Pár minút a rozvoňajú celú kuchyňu!

Rýchle záviny z cesta, ktoré nepotrebuje kysnúť a výsledok je nazaj famózny. Robím ich s náplňami od výmyslu sveta. Zakaždým sa vydaria a sú fantastické. Tento fantastický recept priniesla Uradi Sama.

Potrebujeme:

2 bielky

250 ml horúceho mlieka

450 g hladkej múky (ja som mala hladkú na koláče Babičkina voľba)

10 g čerstvého droždia

2 lyžičky prášku do pečiva

1 polievková lyžica cukru

pol lyžičky soli

1 čajová lyžička strúhanej citrónovej kôry

100 ml oleja

Na plnku (na závin s makom):

200 g mletého maku

100 ml horúceho mlieka

3 lyžice cukru alebo podľa chuti

1 vrecúško vanilkového cukru

2-3 plné lyžice hustého džemu alebo marmelády

Na náplň (do štrúdle s vlašskými orechmi):

200 g mletých vlašských orechov

100 ml horúceho mlieka

3 lyžice cukru alebo podľa chuti

1 vrecúško vanilkového cukru

2-3 plné lyžice hustého džemu alebo marmelády

Postup:

Z bielkov si ušľaháme sneh.

Postupne doň zašľaháme mlieko (naozaj po malých častiach).

V miske si zmiešame všetky sypké prásady a droždie.

Pridáme do bielkovej zmesi a premiešame.

Nakoniec pridáme aj olej a vypracujeme cesto.

Cesto rozdelíme na dve časti.

Keď máme cesto hotové, pripravíme si náplne. Na makovú zabaríme mak horúcim mliekom a pridáme aj ostatné prísady.

Orechovú pripravíme rovnako.

Na pomúčenej doske cesto ešte premiesime a rozvaľkáme na plát. Jeden natrieme orechovou, jeden makovou náplňou a zrolujeme.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom do ktorého sme pridali lyžicu kyslej smotany. Natrieme a pri teplote 180 stupňov pečieme dozlatista. 

Video postup:

 

Najlepšie recepty na dnes