Vynikajúci zákusok s orechmi, vôňou kávy a kvapkou rumu.
Vynikajúca voľba nielen na blížiace sa sviatky.
U nás sa pečie celý rok.
Potrebujeme:
Cesto (2x):
4 ks vajcia
4 PL cukor kryštálový
4 PL múka hladká špeciál
4 PL vrchovaté (mleté) orechy
1 KL prášok do pečiva
na špic noža sóda bikarbóna
Krém:
2 bal. zlatý klas
4 PL (+ 700 ml vody) káva instatná
230 g maslo
200 g cukor práškový
1 KL aróma rumová
Na vrch:
100 g čokoláda
1 PL olej
1 PL smotana
Ďalej:
lekvár
piškóty
káva na namáčanie piškót
Postup:
Vajcia s cukrom vymiešame do peny.
Zmiešame múku, sódu, prášok do pečiva a mleté orechy preosejeme do cesta a potom opatrne vmiešame.
Plech 27×37 cm vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10 minút.
Rovnakým spôsobom urobíme aj druhý korpus.
Z upečeného cesta ešte za horúca stiahneme kožu a necháme chladiť na mriežke.
Krém:
Do misy nasypeme instantnú kávu a zalejeme vriacou vodou.
V malom množstve vody vymiešae Zlaté klasy, pridáme do vriacej kávy a uvaríme hustú kašu.
Necháme ju vychladiť.
V mixéri vyšľaháme maslo s cukrom do peny a po malých dávkach pridávame vychladnutú kašu.
Napokon pridáme rumovú príchuť.
Krém som rozdelíme na 2 rovnaké časti.
Na spodok plechu dáme prvý korpus a natrieme lekvárom alebo džemom.
Na lekvár natrieme polovicu krému.
Pripravíme si opäť kávu na máčanie piškót – 2 PL instantnej kávy zalejeme 100 ml vriacej vody a pridáme 1 PL cukru.
Piškóty namáčame a ukladáme vedľa seba.
Na piškóty uložíme druhú polovicu krému a zakryjeme druhým korpusom.
Takto zostavený koláč zaťažíme a uložíme na noc do chladničky.
Nakoniec zalejeme čokoládovou polevou a máme hotovo.
Ak chcete zákusok ešte vyšší, môžete každý plát cesta ešte rozdeliť na polovicu a takto vrstviť na seba.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)