ORECHOVO-KÁVOVÉ REZY: Najlepší zákusok s vôňou kávy, aký tu kedy bol – neskutočne jemná chuť!

Vynikajúci zákusok s orechmi, vôňou kávy a kvapkou rumu.

Vynikajúca voľba nielen na blížiace sa sviatky.

 

 

U nás sa pečie celý rok.

...

Potrebujeme:

Cesto (2x):

4 ks vajcia

4 PL cukor kryštálový

4 PL múka hladká špeciál

4 PL vrchovaté (mleté) orechy

1 KL prášok do pečiva

na špic noža sóda bikarbóna

Krém:

2 bal. zlatý klas

4 PL (+ 700 ml vody) káva instatná

230 g maslo

200 g cukor práškový

1 KL aróma rumová

Na vrch:

100 g čokoláda

1 PL olej

1 PL smotana

Ďalej:

lekvár

piškóty

káva na namáčanie piškót

Postup:

 

 

Vajcia s cukrom vymiešame do peny.

Zmiešame múku, sódu, prášok do pečiva a mleté orechy preosejeme  do cesta a potom opatrne vmiešame.

Plech 27×37 cm vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto.

 

 

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10 minút.

Rovnakým spôsobom urobíme aj druhý korpus.

Z upečeného cesta ešte za horúca stiahneme kožu a necháme chladiť na mriežke.

Krém:

 

 

Do misy nasypeme instantnú kávu a zalejeme vriacou vodou.

V malom množstve vody vymiešae Zlaté klasy, pridáme do vriacej kávy a uvaríme hustú kašu.

Necháme ju vychladiť.

 

 

V mixéri vyšľaháme maslo s cukrom do peny a po malých dávkach pridávame vychladnutú kašu.

Napokon pridáme rumovú príchuť.

Krém som rozdelíme na 2 rovnaké časti.

 

 

Na spodok plechu dáme prvý korpus a natrieme lekvárom alebo džemom.

Na lekvár natrieme polovicu krému.

Pripravíme si opäť kávu na máčanie piškót – 2 PL instantnej kávy zalejeme 100 ml vriacej vody a pridáme 1 PL cukru.

 

 

Piškóty namáčame a ukladáme vedľa seba.

Na piškóty uložíme druhú polovicu krému a zakryjeme druhým korpusom.

Takto zostavený koláč zaťažíme a uložíme na noc do chladničky. 

 

 

Nakoniec zalejeme čokoládovou polevou a máme hotovo.

Ak chcete zákusok ešte vyšší, môžete každý plát cesta ešte rozdeliť na polovicu a takto vrstviť na seba.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay