plny-hrniec_transparent_negativ.png

Orechové srdiečka so žĺtkovou polevou: Najchutnejšie vianočné koláčiky, aké poznám – majú taký úspech, že sa pečú celý rok!

Potrebujeme:

Cesto:

300 g hladká múka

100 g práškový cukor

120 g mleté vlašské oriešky

240 g maslo

Žĺtková poleva:

4 ks žĺtky

150 g práškový cukor

1 PL rum

pár kvapiek citrónová šťava

Plnka:

440 g marhuľový džem

100 g mleté oriešky

1-2 PL rum

Postup:

Suroviny na cesto spracujeme do guľôčky, zabalíme ju do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na minimálne 2 hodiny. Cesto môžete urobiť aj večer a na ďalší deň pracujete ďalej.
Rozvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku cca 3-4mm a vykrajujeme srdiečka. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 8 minút.

Dno plechu vyložíme papierom na pečenie. Upečené necháme na rovnej ploche vychladnúť.
Jedno srdiečko potrieme plnkou, a druhou polovicou polejeme žĺtkovou polevou, ktorú necháme zaschnúť a až potom zlepujeme.

Plnka:

Suroviny iba zmiešame. Ak je plnka hustá, pridáme o trochu viac rumu, ak je riedka, pridáme viac orieškov.

Poleva:

Žĺtky s preosiatym cukrom miešame, kým máme peknú, hustú polevu. Pridáme rum a citrónovú šťavu. Odporúčam pridávať v malých množstvách, podľa potreby. Hladkú polevou polejeme srdiečka a necháme zaschnúť pri izbovej teplote.

Najlepšie recepty na dnes