Nielen na slávnostný veľkonočný stôl, ale aj na akúkoľvek inú príležitosť. Tento zákusok vám zlepší deň, je výnimočne chutný!
Potrebujeme:
6 vajec
140 g kr. cukru
140 g mletých orechov
1 a 1/2 lyžice hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
1-2 lyžičky rumu
Krém:
250 g masla
2 žĺtky
200 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
6 lyžičiek instantnej kávy
3 lyžice mlieka
150 g orechov nasekaných nadrobno
Na vrch:
150-200 g tmavej čokolády
1 lyžičku masla
Postup:
Bielky ušľaháme do peny. Žĺtky ušľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme múku s práškom do pečiva a rum. Obe hmoty zmiešame a nakoniec opatrne primiešame aj orechy. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je zlatisté.
Žĺtky zmiešame s cukrom, preložíme na vodný kúpeľ a ušľaháme do hustej peny (15-20 minút). Zložíme z kúpeľa a stále šľaháme, kým krém nevychladne. Vanilkový cukor zmiešame s mliekom a instatntnou kávou. Zmes primiešame do žĺtkového krému.
V samostatnej miske našľaháme maslo a postupne, za stáleho šľahania, ho po lyžičkách ho vmiešame do žĺtkového krému. Nakoniec primiešame orechy.
Krém navrstvíme na vychladnuté cesto a vložíme na 1 hodinu do chladničky.
Potom jednoducho nanesieme na povrch krému polevu, ktorú pripravíme z čokolády a masla (rozpustíme v mikrovlnke alebo vodnom kúpeli). Necháme stuhnúť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: ketkes