Výborný dezert ku kávičke aj na oslavu. Jednoducho na každú príležitosť a zvlášť pre milovníkov kávy.
Potrebujeme:
Na cesto:
- 5 bielkov
- 2 žĺtky
- 6 lyžíc kr. cukru
- 6 lyžíc mletých orechov
- 10 lyžíc vlažného/teplého mlieka
- 7 lyžice hl. múky
- soľ
- 1 bal. prášok do pečiva
- 1 lyžičku kakaa
Cappuccino krém:
- 4 žĺtky
- 600 ml mlieka
- 150 g cukru
- 40 g škrobu
- 25 g múky
- 3 vrecká cappuccina, alebo 3 lyžice
- soľ
- 250 g masla
Kávový krém:
- 4 žĺtky
- 80 g práškového cukru
- 3 lyžice mlieka
- 100 ml uvarenej silnej kávy (rozpustnej)
- 3 lyžičky mletých orechov
- 200 g masla
Na vrch:
- 500 ml smotany na šľahanie, želatínový stužovač za studena
Postup:
Na cesto si vyšľaháme bielky, pridáme soľ, cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Postupne vmiešame žĺtky (po jednom) a nakoniec aj sypké prísady – múku, prášok do pečiva, kakao a orechy. Ručne premiešame, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu. Nakoniec pridáme vlažné mlieko. Cesto rovnomerne navrstvíme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Uhladíme a vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút (podľa rúry). Po upečení a vychladnutí cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti.
Na kávový krém uvaríme kávu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a šľaháme vo vodnom kúpeli. Pridáme mlieko, kávu, orechy a šľaháme do zhustnutia. Zložíme z vodného kúpeľa a nakoniec do zmesi všľaháme maslo.
Pre cappuccino krém si vyšľaháme žĺtky do peny, pridáme soľ, cukor, múku, škrob a dobre premiešame. Pridáme mlieko, cappuccino prášok a zmes preložíme na plameň. Za stáleho miešania varíme, až kým nedostaneme hustý a homogénny krém. Potom zložíme hrniec z ohňa a všľaháme maslo.
Poskladáme tortu: Na prvý plát cesta nanesieme 1/2 cappuccino krému, prikryjeme druhým plátom, 1/2 kávového krému a takto opakujeme. Poslednú vrstvu plát cesta.
Tortu ozdobíme šľahačkou, ktorú klasicky vyšľaháme a zahustíme stužovačom za studena, ktorý pripravíme podľa návodu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)