plny-hrniec_transparent_negativ.png

Orechové rezy s cappuccino krémom, kávovým krémom a smotanou: Keď ho nakrájate, na ostatné zákusky sa hneď zabudne!

Výborný dezert ku kávičke aj na oslavu. Jednoducho na každú príležitosť a zvlášť pre milovníkov kávy.

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 5 bielkov
  • 2 žĺtky
  • 6 lyžíc kr. cukru
  • 6 lyžíc mletých orechov
  • 10 lyžíc vlažného/teplého mlieka
  • 7 lyžice hl. múky
  • soľ
  • 1 bal. prášok do pečiva
  • 1 lyžičku kakaa

Cappuccino krém:

  • 4 žĺtky
  • 600 ml mlieka
  • 150 g cukru
  • 40 g škrobu
  • 25 g múky
  • 3 vrecká cappuccina, alebo 3 lyžice
  • soľ
  • 250 g masla

Kávový krém:

  • 4 žĺtky
  • 80 g práškového cukru
  • 3 lyžice mlieka
  • 100 ml uvarenej silnej kávy (rozpustnej)
  • 3 lyžičky mletých orechov
  • 200 g masla

Na vrch:

  • 500 ml smotany na šľahanie, želatínový stužovač za studena

Postup:

Na cesto si vyšľaháme bielky, pridáme soľ, cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Postupne vmiešame žĺtky (po jednom) a nakoniec aj sypké prísady – múku, prášok do pečiva, kakao a orechy. Ručne premiešame, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu. Nakoniec pridáme vlažné mlieko. Cesto rovnomerne navrstvíme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Uhladíme a vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút (podľa rúry). Po upečení a vychladnutí cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti.

Na kávový krém uvaríme kávu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a šľaháme vo vodnom kúpeli. Pridáme mlieko, kávu, orechy a šľaháme do zhustnutia. Zložíme z vodného kúpeľa a nakoniec do zmesi všľaháme maslo.

Pre cappuccino krém  si vyšľaháme žĺtky do peny, pridáme soľ, cukor, múku, škrob a dobre premiešame. Pridáme mlieko, cappuccino prášok a zmes preložíme na plameň. Za stáleho miešania varíme, až kým nedostaneme hustý a homogénny krém. Potom zložíme hrniec z ohňa a všľaháme maslo.

Poskladáme tortu: Na prvý plát cesta nanesieme 1/2 cappuccino krému, prikryjeme druhým plátom, 1/2 kávového krému a takto opakujeme. Poslednú vrstvu plát cesta.

Tortu ozdobíme šľahačkou, ktorú klasicky vyšľaháme a zahustíme stužovačom za studena, ktorý pripravíme podľa návodu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes