Recept na fenomenálne ORECHOVÉ linecké: Jednoduché, rýchle vianočné pečivo – lepšie linecké nenájdete!

Orechové linecké je omnoho chutnejšie ako obyčajné linecké koláčiky. Opečené vlašské orechy vám pri pečení dodajú príjemnú karamelovú príchuť, ktorá korunuje tieto jednoduché koláče.

Domáci marhuľový džem je na plnenie najchutnejší.

Potrebujeme:

Na cesto:

45 dkg hladkej múky,

15 dkg masla alebo margarínu (zvyčajne používam rama)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

15 dkg bravčovej masti,

15 dkg práškového cukru,

1 lyžička sódy bikarbóny,

3 vaječné žĺtky,

1 citrónová šťava a kôra,

1 dl kyslej smotany,

málo soli.

Ďalej:

vaječný bielok na mazanie,

práškový cukor,

orechy,

Na lepenie:

marhuľový džem.

Postup:

Ingrediencie na cesto dôkladne premiešame.

Vypracujeme jednotné cesto, ako keď pripravujeme klasické linecké.

Zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky.

Vytiahneme z chladničky a pracovnú dosku poprášime múkou, pretože cesto je dosť „lepivé“ .

Z cesta vykrajujeme ľubovolné tvary.

 

Dbajte na to, aby ste vždy mali párny počet tvarov, keďže sa budú lepiť vždy dva dohromady.

Vrch koláčikov potrieme bielkom.

Kryštálový cukor zmiešame s mletými vlašskými orechmi.

 

 

Do tejto zmesi „namáčame“vrch koláčikov – takto som pripravila 1/2 koláčikov, tie, ktoré budú po zlepení na vrchu.

Pečieme pri teplote 180 stupňov do svetlo-hnedej farby.

Lepíme pomocou marhuľového alebo iného domáceho džemu.

Tip:

Je dobré si ho urobiť deň vopred, cez noc zmäkne.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár