plny-hrniec_transparent_negativ.png

Smotanovo-orechová lahôdka bez múky: Naučte sa to cesto bez gramu múky, je vynikajúce aj na rolády a zákusky!

Výborný recept,tentokrát úplne bez múky. Ak chcete ešte zdravšiu verziu, odporúčam vymeniť klasický cukor za brezový cukor, sirup z agáve alebo med.

Potrebujeme:

Cesto:

7 vajec

7 polievkových lyžíc trstinový cukor

100 gramov mletých orechov

1⁄2 balík prášku do pečiva

Krém:

1 liter mlieka

2 kusy zlaté klasy

2 polievkové lyžice trstinového cukru

1 kus vanilkový cukor

40-50 g čokolády na varenie

250 ml kyslá smotana

Smotanová vrstva:

250 g mascarpone

250 ml šľahačková smotana

1 polievková lyžica práškový cukor

1 čajová lyžička vanilková esencia

Postup:

Cesto:

Bielka vyšľaháme s polovicou cukru do tuhého snehu. Žĺtky prešľaháme so zvyšným cukrom. Obe hmoty zľahka spojíme aj s orechmi zmiešanými s práškom do pečiva. Pečieme na veľkom plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote cca 190°C cca 30 minút, alebo podľa skúsenosti s s vašou rúrou. Po upečení dáme dole papier a korpus necháme vychladnúť.

Pudingová vrstva:

Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding. Do horúceho primiešame čokoládu, smotanu a za občasného miešania necháme vychladnúť. Rozotrieme na korpus a dáme schladiť do chladničky.

Smotanová vrstva:

Šľahačku vyšľaháme s cukrom do tuha, mascarpone premiešame s vanilkovou esenciou, obe hmoty spojíme do hladkého krému a rozotrieme na pudingovú náplň. Šlahačky môžete dať aj viac, mascarpone vynechať. Necháme aspoň hodinu postáť v chladničke.

Poznámka: korpus môžete potrieť džemom, alebo pokvapkať uvarenou kávou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Autor: Majka

Najlepšie recepty na dnes