Možno ich máte v komore a nepoznáte tento zázračný účinok: Orechy liečia a nemusíte ich ani jesť – toto vyvážite zlatom!

Rimania  orechy považovali za božské jedlo a symbol plodnosti. Svojou výživnou hodnotou orechy prevýšia mäso, čo dnes využívajú najmä vegetariáni, ktorí ich nazývajú „mäso z prírody“. Málokto však vie, že orechy netreba vôbec jesť, aby vám pomohli. Prezradíme vám, ako využiť orechové listy a plody celkom inak, ako ste zvyknutí.

Liečivá čistiaca maska ​​

Málokto vie, že orechy sú vynikajúce aj na pleť. Poradíme vám účinnú omladzujúcu a čistiacu tvárovú masku s orechmi. Vrásky sú menej viditeľné a pleť je vyčistená a krásne jemná. Navyše, maska pôsobí liečivo na  kožné zápaly.

maska ​​na orechy

© Depositphotos

PRÍSADY

  • 1 polievková lyžica nakrájaných vlašských orechov
  • 1 polievková lyžica medu
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja (môže byť nahradený ľanovým alebo kukuričným)

maska ​​na báze vlašských orechov

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

© Depositphotos

Postup:

Jadrá orechov rozomelieme v mixéri alebo mlynčeku na kávu.

tvárová maska ​​proti starnutiu

Vo vhodnej nádobe zmiešajte nasekané vlašské orechy s medom. Dobre premiešajte. Mimochodom, môžete ochutnať túto zmes, je aj veľmi chutná.

maska ​​na čistenie tváre

© Depositphotos

Do medovo-orechovej zmesi pridajte olej. Olej môže byť nahradený lyžicou kyslej smotany.

maska ​​matice

© Depositphotos

Prísady opatrne zmiešajte lyžičkou a rovnomerne naneste na predtým očistenú pokožku tváre.

maska ​​z vlašských orechov

© Depositphotos

Po 10–15 minútach masku umyte teplou vodou. Mimochodom, potom môžete opláchnuť tvár aj minerálnou vodou.

maska ​​s medom a orechmi

© Depositphotos

Upozorňujeme, že orechy pre kozmetické zmesi by sa mali používať iba surové, pretože keď sa pražia, väčšina dôležitých zložiek sa zničí!

Orechový list

Pomáha revitalizovať poškodenú či narušenú kožu. Je výborným liekom na žalúdok, zlepšuje trávenie, rozpúšťa hlieny Pripisuje sa mu aj schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi. Stimuluje obranné reakcie organizmu proti pôsobeniu baktérií a vírusov. Priaznivo ovplyvňuje funkciu kĺbov, žíl a väzív. Podporuje funkciu slinivky, pôsobí proti plynatosti. Vhodný je pri rekonvalescencii po operáciách či ožarovaní.

Teplé obklady zo sparených listov vyťahujú hnis, hoja rany, opuchy a vredy. Zvonka sa používa aj pri zápaloch ústnej dutiny, paradentóze, pri nadmernom potení, pri očných zápaloch, pri kŕčových žilách, omrzlinách.

Listy sú vďačné na zber a tvoria výbornú prísadu do kúpeľa. Silný odvar odstraňuje nadmerné potenie nôh. Známy je aj orechový olej na vlasy, ktorý čistí vlasovú pokožku, posilňuje vlasové korienky. Pri vnútornom užívaní treba dávať pozor na to, že mierne znižuje krvný tlak, preto by si ho mali sledovať hypotonici.

Orechové listy majú antibakteriálny účinok, používajú sa preto aj na liečenie zapálených ďasien a hnisajúcich ložísk v ústnej dutine. Čistia krv, preto nimi liečime znútra kožné ekzémy, akné, chrastavé ložiská na hlave a pri nechtoch. Zastavujú tiež hnačku, tíšia bolestivé hemoroidy a podporujú rast vlasov. Posilňujú činnosť imunitného systému.

Príprava záparu na unavené oči a očný zápal

Vysušené orechové listy povaríme dve minúty vo vrelej vode a ešte ich necháme vylúhovať 20 minút. Po vychladení zápar prefiltrujeme cez čisté plátno. Do záparu ponoríme gázové štvorčeky a priložíme ich na zavreté očné viečka približne na 10-20 minút. Toto opakujeme viackrát denne s použitím toho istého záparu, ktorý vždy trochu prihrejeme.

Orechový extrakt

Sto gramov rozdrveného čerstvého zeleného oplodia alebo listov orecha a 5 gramov nadrobno posekaných mandlí zalejeme pol litrom liehu. Necháme pri izbovej teplote 2 – 3 týždne lúhovať, občas pretrasieme. Pijeme denne jeden kalíštek nalačno, najlepšie ráno, na zlepšenie trávenia, pri zahlienení čriev, parazitoch alebo ako zdravý aperitív.

Recepty z orechu

Čaj z orechových listov

Je to jednoduché – kopcom naloženú čajovú lyžičku orechových listov (pokrájaných) zalejte ¼ litra vriacej vody a nechajte krátko vylúhovať. Takýto čaj silne prečisťuje krv, prospieva organizmu pri tráviacich problémoch, nechutenstve, črevných parazitoch, ale aj pri žltačke a dokonca pri cukrovke. Trocha znižuje aj krvný tlak. Pri použití ako výplach úst pomáha pri liečbe zápalov ďasien a ústnej dutiny.

Čaj z orechových škrupín

Čisté škrupiny z 12 orechov nechajte lúhovať v ½ litri vody. Po 12 hodinách vodu aj so škrupinami prevarte a sceďte. Hotový čaj sa pije vlažný viackrát denne. Pomáha pri kašli a hlienoch. Ak vám výrazná chuť tohto prírodného čaju nesedí, môžete si ho dochutiť stéviou alebo troškou medu.

Zápar z orechových listov

Pokrájané orechové listy namočte, vložte do nádoby, zalejte vriacou vodou, zakryte pokrievkou a nechajte pri izbovej teplote lúhovať 15 minút. Hotový zápar preceďte cez jemné sitko alebo cez gázu. Používa sa na omývanie alebo ako prísada do kúpeľa. Pomáha pri zápaloch.

Dajte si každý deň pár orechov

Doprajte si denne niekoľko orechových jadier. Obsahujú 70% zdravých tukov, 18% proteínov a 3% sacharidov, flavonoidy, niekoľko vitamínov (skupiny B, C, E, provitamín A), horčík, draslík, fosfor… Konzumácia orechov podporuje mozgovú činnosť, pomáha pri únave, depresii a podráždenosti a slúži ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení.

Ako z orechov vyťažiť čo naviac?

2 (1)

V kombináciíi s teplým mliekom (s látkami kombinácia živín ktoré mlieko obsahuje), pôsobia orechy ako neutralizátor toxínov v ľudskom tele. V tejto kombinácií tiež urýchľujú regeneráciu zápalových ochorení horných dýchacích ciest a prispievajú k zlepšeniu akútnych stavov pacientov s tuberkulózou. Pre posilnenie imunity a podporu detoxikácie je vhodná aj kombinácia orechov s včelím medom.

Ak si ráno doprajete nasekané vlašské orechy s tvarohom a hrozienkami, získate veľmi účinný prostriedok pre podporu správnej činnosti srdcového svalu, regeneráciu pečene, nervového systému a prevenciu aterosklerózy. Rovnako prospejete aj svojmu zraku – zistilo sa, že kombinácia živín v tejto zmesi pôsobí ako prevencia poklesu zrakovej ostrosti spôsobenej vekom.

Nesmieme tiež zabúdať na to, že orechy sú veľmi užitočnou potravinou pri liečbe anémie, správnom psychickom vývoji, zlepšujú pamäť a pozornosť.

Cenné látky sú z orechov – rovnako, ako v prípade jadierok a semienok – sú získavané  a vstrebávané do organizmu len vtedy, keď je orech dostatočne spracovaný – požutý v ústach. Nemajte preto zbytočný stres, že sa vám kúsok orechu dostane medzi zuby. Látky, ktoré z neho takto získate, sú pre vaše zdravie hotovým pokladom.

S orechmi to však rozhodne nepreháňajte – vo vysokých množstvách sa môžu prejaviť nepríjemné alergické reakcie a nie sú vhodné ani pre ľudí trpiacich kolitídou. Nezabúdajte, že ich sila sa neukrýva vo veľkom množstve.

 

Témy:


Pridajte svoj komentár