plny-hrniec_transparent_negativ.png

Opitý IZIDOR ako torta – miliónový recept: Lepší dezert nemajú ani v cukrárni!

Vynikajúci dezert podľa Danice Lukáčovej z webu napadovy.blog. Skúste obľúbený zákusok pre zmenu ako luxusnú tortu.

Potrebujeme:

Cesto:

4 ks vajce

200 g cukor kryštálový

50 ml olej

100 ml vlažná voda

250 g múka polohrubá

1 bal. prášok kypriaci do pečiva

3 PL kakao

Orechová plnka:

200 g mleté orechy

4 PL cukor práškový

100 ml rum

Čokoládový krém:

4 ks vajce

200 g cukor hnedý

2 PL kakao

50 g čokoláda horká

1 ČL esencia vanilková

200 g maslo

Čokoládová poleva:

100 g čokoláda

20 g Cera

1 PL olej

(na potretie) lekvár marhuľový

Postup:

Cesto:

Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, prilejeme vodu a olej, nakoniec už len ručne primiešame preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom.

Cesto nalejeme do formy s priemerom 26 cm vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 30 minút.

Plnka:  

Mleté orechy zmiešame s práškovým cukrom a rumom.

Čokoládový krém:

Celé vajcia, kakao, vanilkovú esenciu (nemusí byť) a cukor šľaháme aspoň minútu mixérom (aby sa nám z toho nespravila praženica) a hneď dáme misu nad paru a šľaháme krém do zhustnutia (malo by to vyzerať ako redší puding).

Asi po 15 minútach varenia prihodíme čokoládu.

Celý proces trvá približne pol hodinu.

Misu s uvarenou čokoládovou plnkou dáme späť do mixéra a sem tam premixujeme, aby skôr vychladla a do vychladnutej primiešame maslo a vyšľaháme hladký a nadýchaný krém.

Z upečeného korpusu som strhneme papier, “vršok” zrežeme a pekne zarovnaný vrátime do formy.

Na korpus natrieme lekvár a orechovú plnku.

A na to ešte čokoládový krém. Necháme celé schladiť cez noc.

Na druhý deň potrieme čokoládovou polevou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes