plny-hrniec_transparent_negativ.png

Opitá slivka dobyla slovenské stoly. Nie je lepší koláč ku káve!

Kakaová piškóta, ľahký krém a výrazná „opitá“ slivka.

Toto je recept na koláč, ktorý je návykový od prvého zahryznutia a zostane vám dlho v pamäti.

 

 

Fantastický recept na chutný slivkový koláč z portálu pysznosci.

„Opitá“ slivka je koláč, ktorý sa teší čoraz väčšej obľube.

Názov „opitá“ tu nie je náhodný, pretože koláč obsahuje alkohol, preto sa môže podávať len dospelým.

 

 

Na slivkový koláč potrebujeme:

400 g sušených sliviek

250 ml rumu

3/4 šálky vody

1/2 šálky kryštálového cukru

3/4 šálky pšeničnej polohrubej múky

4 veľké vajcia

1/2 šálky krupicového cukru

1/4 šálky zemiakovej múky (zemiakového škrobu)

 

 

6 PL kakaa

1 ČL prášku do pečiva

2 šálky mlieka

2 balenia masla

pravý vanilkový lusk alebo vanilkový extrakt

1 pohár kryštálového cukru

2 PL polohrubej múky

2 PL zemiakovej múky

3 PL vody

 

Postup:

Do malého hrnca nalejeme 3/4 šálky vody.

Pridáme slivky.

Ďalej pridáme tri lyžice cukru. Premiešame a varíme 5 minút.

Slivky scedíme. Sirup si odložíme, využijeme ho na namáčanie piškóty.

 

 

Uvarené slivky zalejeme rumom.

Vložíme ich do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie cez noc.

Pustíme sa do prípravy piškóty: oddelíme bielky od žĺtkov.

 

 

Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh.

Potom pridáme žĺtky.

Všetko jemne premiešame.

 

 

Do vajíčkovej zmesi preosejeme múky, kakao a prášok do pečiva.

Všetko spolu premiešame.

Medzitým si predhrejeme rúru na 180°C (horný/spodný ohrev).

 

 

Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie.

Nalejeme cesto.

Formu pretrepeme, aby sa zmes vyrovnala a vložíme do predhriatej rúry.

 

 

Piškótu pečieme asi 25 minút.

Po upečení ju necháme úplne vychladnúť.

Pripravíme si krém: do malého hrnca nalejeme pohár mlieka.

 

 

Keď začne vrieť, pridáme do hrnca cukor a vanilku, alebo vanilkový extrakt.

Do misky nalejeme zvyšné mlieko a pridáme polohrubú a zemiakovú múku.

Všetko spolu dôkladne premiešame a nalejeme do vriaceho mlieka v hrnci.

 

 

Po dvoch minútach by mal krém konzistenciou pripomínať puding.

Zakryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.

V samostatnej miske vyšľaháme maslo.

 

 

Keď sa stane nadýchaným, po lyžici pridávame pudingový krém.

Scedíme slivky, alkohol zmiešame s vopred pripraveným slivkovým sirupom a navlhčíme ním piškótu.

Potom potrieme vychladnutým krémom.

 

Na krém poukladáme slivky.

Maslo roztopíme.

Pridáme pohár cukru, 3 lyžice vody a 3 lyžice kakaa.

 

 

Po dôkladnom rozpustení ingrediencií odložíme nabok vychladnúť.

Keď je poleva vlažná, polejeme ňou koláč.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes