Korhely leves – starý recept na výbornú kapustovú polievku, ktorá je lepšia, ako hocijaký vyprošťovák.
Potrebujeme:
500 g kyslej kapusty
200 g pikantné maďarskej klobásy
200 g údené mäso
125 ml sladkej smotany 33%
1 veľká cibuľa
1 veľký strúčik cesnaku
rasca
korenie
celé nové korenie
korenie mleté
3 bobkové listy
1 lyžica mletej červenej papriky sladkej
2 lyžičky mletej červenej papriky pálivej
2 lyžice múky
4 lyžice oleja
voda
kryštálový cukor
ocot
Postup:
Kapustu prekrájame, cibuľu pokrájame na jemno, údené mäso na malé kocky a klobásu na kolieska.
Kapustu dáme do hrnca aj so šťavou, pridáme údené mäso, klobásu, kmín, čierne a nové korenie, bobkové listy, dolejeme studenou vodou a varíme.
Ked je kapusta takmer mäkká, zahustíme zásmažkou z oleja, múky, mletého čierneho korenia, oboch paprík, vody a povaríme ešte 15 minút.
Pridáme sladkú smotanu a necháme krátko prebublať, vypneme plameň. Pridáme prelisovaný cesnak, prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť.
Dochutíme cukrom, octom, ak treba dosolíme. Podávame horúce s krajcom dobrého domáceho chleba. Kto nedáva šľahačku, podáva kyslú smotanu. Dochutíte si ako to máte radi!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: nosalty