zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Nie všetci Slováci si pamätajú túto zeleninu z babkinej záhrady: Jeho hodnota sa nedá ani vyčísliť!

Okrúhlica je zelenina, ktorej sa mnohí Slováci z neznámych dôvodov vyhýbajú.

Pritom je výborným zdrojom cenných živín, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie.

Spomedzi množstva zeleniny dostupnej na našom stole si jednu zaslúži našu pozornosť.

 

 

Je to lacná a ľahko dostupná zelenina a portál pysznosci prezradil, prečo by sme ju nemali prehliadať.

Je čas pozrieť sa bližšie na tento poklad prírody, ktorého hodnota pre zdravie sa rozhodne podceňuje.

Poklad medzi zeleninou

Okrúhlica alebo vodnica (Brasica rapa L.) patrí do čeľade kapustovitých.

Poznali ju už naši prastarí rodičia ako húževnatú plodinu, ktorú je možné dopestovať aj v  náročnejších podmienkach, napríklad vo vyšších nadmorských výškach a chladnejších miestach.

 

 

V stredoveku bola táto zelenina veľmi rozšírená v Európe kde tvorila jednu zo základných potravín.

Tiež bola veľmi obľúbenou preto, že úrodu bolo možné žať dvakrát ročne – na jeseň a pred letom.

Jej buľvy sa dobre uskladňujú i v zimných mesiacoch.

Z mladých listov môžeme pripraviť chutný šalát.

Chuťovo môže pripomínať reďkovku alebo kaleráb.

 

 

Na rozdiel od reďkovky vôbec neštípe, je šťavnatá a má jemnú maslovú chuť.

Okrúhlica je výborným zdrojom vlákniny, podporuje pravidelnosť vyprázdňovania, zabraňuje zápche a podporuje zdravie črevnej mikroflóry.

Pomáha tiež udržiavať pocit sýtosti, čo môže byť užitočné pri kontrole hmotnosti.

 

 

Je tiež dobrým zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém a zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe kolagénu, priaznivo ovplyvňuje stav pokožky.

Tento vitamín tiež pomáha bojovať proti voľným radikálom, čo môže znížiť riziko vzniku niektorých chronických ochorení.

Táto zelenina obsahuje aj antioxidanty, ktoré môžu pomôcť znížiť oxidačný stres a zabrániť poškodeniu buniek.

Dusičnany prítomné v repíku sa v tele premieňajú na oxidy dusnaté, ktoré následne priaznivo pôsobia na obehový systém a môžu znižovať krvný tlak.

 

 

Okrúhlica pre zdravie, čo dokáže?

  • vysoký obsah vitamínov a živín,
  • vysoký obsah vápnika z nej robí pomocníka pri liečbe zlomenín a prevenciu osteoporózy,
  • vysoký obsah rastlinných sterolov, ktoré sú dobrou prevenciou artériosklerózy,
  • bohatá na antioxidanty, tie  odstraňujú z organizmu škodlivé voľné radikály,
  • posilňuje imunitu,
  • pomáha pri chudnutí,
  • zlepšuje a zrýchľuje trávenie a stimuluje činnosť čriev,
  • prevencia rakoviny (môže za to vysoký obsah antioxidantov a pozitívny vplyv na činnosť tráviaceho traktu a čriev),
  • kardiovaskulárne zdravie – zlepšuje flexibilitu ciev, pomáha odstraňovať vápenaté usadeniny a zlepšuje tak ich priechodnosť

 

 

  • močopudné účinky – ej časté pojedanie môže dokonca pomôcť rozpúšťaniu malých obličkových kameňov,
  • protizápalové vlastnosti sú účinné pri liečení astmy a potlačení príznakov astmy,
  • listy okrúhlice sú bohatým zdrojom luteínu, karotenoidu, ktorý podporuje zdravie očí a zabraňuje očným ochoreniam ako je makulárna degenerácia a šedý zákal,
  • spomalenie starnutia – antioxidanty vo vodnici majú schopnosť bojovať proti voľným radikálom, bráni poškodeniu buniek a spomaľujú starnutie.

 

Okrúhlicu môžeme využiť rôznymi spôsobmi.

Dá sa konzumovať čerstvá ako reďkovka alebo tepelne upravená vo forme šalátu, kaše či dusená.

Jesť sa tiež dajú listy, sú plné vitamínov, živín a vynikajúce napríklad do šalátov.

 

 

Výborná na chudnutie

Okrúhlica je zložená s 91% vody. Zvyšok tvorí 0,3% bielkovín, 6,1% bezdusíkatých výťažkových látok, 1,1% vlákniny a 0,8% popolovín s najväčším podielom draslíka.
Už toto zloženie napovedá, že je veľmi zdravá, ľahká a vhodná aj pri redukčných diétach. Nakrájajte ju do polievky nameisto zemiakov, pripravte ako pyré, ale upečte – je veľmi chutná a lahodná.

Okrúhlica je nevhodná pre ľudí so zápalom žlčníka.

 

 

Repa je tiež dobrým zdrojom vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi a zdravie kostí.

Glukozinoláty, ktoré sa nachádzajú aj v repe, sú zlúčeniny síry, ktoré výskumy spájajú s potenciálnym protirakovinovým účinkom a detoxikáciou organizmu.

Napokon, repa je dobrým zdrojom draslíka, ktorý hrá dôležitú úlohu pri regulácii krvného tlaku, správnej funkcii svalov a udržiavaní rovnováhy tekutín v tele.

Vysoké hladiny draslíka v strave môžu pomôcť predchádzať mŕtvici a srdcovým chorobám.

Ako zaradiť okrúhlicu do svojho jedálnička?

Surová 

Surová okúrúhlica je perfektným doplnkom do šalátov alebo sendvičov.

Môže sa tiež nakrájať na tenké plátky a podávať ako občerstvenie.

Varená

 

 

Varená okrúhlica má jemnejšiu chuť ako surová.

Môžeme ju podávať s chrenovou omáčkou, majonézou alebo jogurtom.

Pečená 

 

 

Upečená okrúhlica je zvonka chrumkavá a zvnútra jemná.

Môže sa podávať s vašimi obľúbenými bylinkami alebo korením.

V polievke

Okrúhlica sa výborne hodí aj do polievok.

 

 

Do plnky

Z okrúhlice možno pripraviť aj plnku.

Ako vidíte, je to zelenina, ktorú sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička.

Je bohatá na cenné živiny, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie