Okamžitá pomoc pri únave, vyčerpaní, aj pri alergii: Pripravte si žihľavový sirup a máte po probléme!

Vďaka našej čitateľke, pani Milke, máme dnes pre vás skvelý recept na žihľavový sirup, ktorý vás zbaví jarnej únavy, prečistí organizmus a je skvelým pomocníkom aj pri chudokrvnosti, či alergii.

Žihľava je často považovaná za burinu, ale keď sa raz dozviete o jej užitočných vlastnostiach, budete za ňu vďační.

Využijete ju pre zdravie, aj v záhrade!

Žihľava sa priamo podieľa na zlepšení stavu pri vyčerpaní zvýšením schopnosti krvi vstrebávať železo. Okrem toho, žihľava prečisťuje krv a vďaka svojim antihistamínovým vlastnostiam výrazne zmierňuje príznaky alergie. Je bohatá na železo, draslík a kremík, vitamíny B-komplexu, pro-vitamín A a vitamín K.

Vďaka obsahu vitamínu C, ktorý pomáha vstrebávať železo, je žihľava výborným tonikom na liečbu anémie, pomáha pri zníženej imunite, slabosti a únave. 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Železo je najdôležitejšie pre tvorbu hemoglobínu, proteínu, ktorý prenáša kyslík do každej bunky v tele.

Žihľavový sirup

Vďaka našej čitateľke pani Milke, ktorá žihľavový sirup pravidelne pripravuje pre seba, aj pre manžela a nevie si ho vynachváliť, si ho teraz môžete pripraviť aj vy. Nech sa páči, tu je jej recept…

Potrebujeme:

Množstvo na 3 litre

30 – 40 špičiek žihľavy (alebo 150 g sušenej žihľavy)

5 – 6 citrónov alebo pomarančov

3 l vody

1 kg hnedého cukru alebo 200 g medu

Postup:

1. Nazbieram si 30 – 40 vrcholčekov žihľavy, dobre umyjem jablčným octom, nakrájam nadrobno a zalejem vriacou vodou. Nechám lúhovať 24 hodín. 

2. Po uplynutí tejto doby žihľavu scedím ale nevyhadzujem. Odšťavím ju a šťavu primiešam do výluhu.

3. Nalejem do hrnca a spolu s pokrájaným ovocím a cukrom nechám zovrieť.

4. Vypnem, precedím do sterilizovaných fliaš, uzavriem a otočené nadol vrchnákom ich zabalím do deky, aby postupne chladli.

Pred užívaním si sirup zriedime vodou a pijeme každý deň, až kým sa neminie.

TIP: Sirup môžete pripraviť aj za studena.

Naložte žihľavu s pokrájaným ovocím do vody na 24 hodín a následne sceďte. Potom nasypte cukor a za občasného premiešania ho nechajte úplne rozpustiť. Nalejte do sterilizovaných fliaš a konzumujte.

Prajeme veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay