Melónové šupky sú bohaté na vitamíny A, C, B6 a na minerály ako zinok, draslík a horčík.
Okrem toho obsahujú vysoké množstvo lykopénu, ktorý je silným antioxidantom schopným chrániť telo pred mnohými chorobami.
A ďalším dôvodom, prečo nevyhadzovať melónové šupky je, že si z nich pripravíte lahodný domáci džem.
Nezvyčajný recept z youtube kanála ricette arabe na famózny melónový džem.
Potrebujeme:
600 g melónovej kôry
kôru z citróna alebo pomaranča
šťavu z jedného citróna alebo pomaranča
200 g kryštálového cukru (prípadne menej podľa želanej sladkosti)
Postup:
Melón nakrájame a odstránime dužinu.
Zvyšnú dužinu, ktorá ostala pri šupke, nožíkom odkrojíme.
Nakrájame na kocky.
Dužinu vložíme do hrnca.
Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru.
Ďalej pridáme citrónovú šťavu a cukor.
Premiešame, prekryjeme pokrievkou.
Necháme 30 minút odstáť.
Hrniec preložíme na sporák.
Necháme variť 35-40 minút.
Po dovarení zmes rozšľaháme ručným mixérom.
Hrniec dáme späť na oheň.
Varíme, kým nedosiahneme žiadanú konzistenciu.
Džem preložíme do malej sklenenej nádoby.
Necháme ho vychladnúť.
Lahodný džem môžeme uchovať v chladničke až mesiac.
Dobrú chuť!
Video návod: