Toto je dôvod, prečo majú profi cukrári vždy dokonalé odpaľované cesto: Zaručene nespadne a chuť ako z nóbl cukrárne!

Pre mnohé cukrárky je príprava dokonalého odpaľvaného cesta veľkou výzvou. Kedže ide o cesto, ktoré sa tepelne upravuje - odpaľuje, táto fáza prípravy, spolu so správnym pomerom surovín sa javí ako najdôležitejšia.

Pre mnohé cukrárky je príprava dokonalého odpaľvaného cesta veľkou výzvou.

 

 

Kedže ide o cesto, ktoré sa tepelne upravuje – odpaľuje, táto fáza prípravy, spolu so správnym pomerom surovín sa javí ako najdôležitejšia.

Michaela Trogárová pre vás podľa kuchárskej knihyCulinaria Francie spracovla niekoľko tipov priamo od francúzskych cukrárkov, vďaka ktorým zvládnete pripraviť dokonalé veterníky, profiterolky, venčeky, guľôčky a ďalšie obľúbené dezerty z tohoto cesta.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Zárveň prinášame aj základný recept zodpovedajúci pomeru surovín v dokonalom odpaľovanom ceste podľa francúzskych cukrárov.

 

Základný recept na odpaľované cesto

Potrebujeme:

100 g masla

250 ml vody

½ ČL soli

200 g hladkej múky

4 vajíčka

Postup:

Do hrnca nalejeme vodu.

Pridáme maslo a štipku soli.

 

 

Zmes privedieme k varu, rozpustíme tuk a stiahneme hrniec zo sporáka.

V tomto momente vsypeme múku a začneme ju zapracovávať.

Keď sa všetko spojí do jednej hmoty, znova vrátime hrniec na sporák.

Teraz musíme poriadne zabrať, pretože cesto budete po celý čas miešať a zároveň tak odpaľovať.

Keď bude pevné, pekne lesklé a bude zanechávať na dne kompaktnú tenkú bielu vrstvu, je hotové.

 

 

Stiahneme ho opäť zo sporáka, nechajte pár minút vychladnúť (proces vychladnutia môžete urýchliť vyklopením cesta do sklenej misky).

Začnite do neho zašľahávať po jednom vajíčku, pokiaľ nevytvoríte hladké a lesklé cesto.

Cestom naplníme cukrárenské vrecko a nastriekame ho v želaných tvaroch na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie.

Môžete robiť rôzne tvary – guličky, venčeky, veterníky alebo truhličky.

Tajomstvo úspechu je v pečení

 

 

Cukrárky vedia, že odpaľované cesto sa pripravuje vždy pri vysokých teplotách – tie musíte nechať hlavne pri začiatku pečenia.

Postupujte teda takto – plech vložte do rúry, ktorá je predhriata na 230 stupňov.

Takto nechajte piecť desať minút a potom stihanite na 200 stupňov.

Približne po ďalších desiatich minútach začnite sledovať, ako vyzerá povrch jednotlivých kúskov.

Tie musia byť sfarbené pekne do zlatista, nemôžu byť biele a ani tmavohnedé.

Je to veľmi dôležité, pretože každá rúra pečie inak.

Najčastejší problém pri pečení – cesto je tekuté a nedrží tvar

 

 

Základom pre to, aby sa vám cesto neroztekalo sú dve veci – pridávať vajcia postupne a po odstavení zo sporáka ho nechať úplne vychladnúť, teda, neunáhliť sa.

Ak cesto nedrží tvar ani tak (na papier na pečenie nanesiete lyžičku cesta a kôpka sa vám začne roztekať do strán), je potrebné ho trochu zahustiť.

NIKDY to ale nerobte tak, že by ste pridali len múku, to by sa cesto nenafúklo tak, ako je potrebné a následne by nešloporiadne naplniť.

Ak je cesto príliš tekuté, znovu v rovnakých pomeroch rozpustite maslo vo vode a do zmesi zavarte múku.

Nechajte vychladnúť a potom po troškách zašlehávejte do pôvodného tekutějšího cesta.

Alebo – a to je väčšinou lepšie variant – začnite znovu a trochu vody uberte.

Ak cesto zostane príliš tekuté, nenafúkne sa, bude mäkké a zavlhnuté. Proste úplne zle.

 

Tipy a triky k dokonalosti

Vo francúzskych cukrárskych knihách často narazíte na jednoduchú mantru znejúce 2: 1: 1: 2 (základný recept na cesto je približne vyjadrením týchto pomerov).

Ide o pomer váhy jednotlivých ingrediencií tak, ako ich do cesta pridávate, teda 2 diely vody, 1 diel masla, 1 diel múky a 2 diely vajec (vajcia teda treba voliť s ohľadom na ich veľkosť).

 

 

Podľa typu múky (pomer lepku v múke a jej kvalita) sa pomer môže nepatrne líšiť.

Odpaľované cesto sa volá podľa toho, že keď do zmesi vody a masla.

Zavárate múku, cesto sa po chvíli začne odpaľovať od dna – na dne zostane len tenký biely povlak, cesto sa lepí na varešku a v neposlednom rade jeho správnu konzistenciu spoznáte podľa toho, že keď do neho zapichnete lyžicu, tá zostane vzpriamená a ani sa nehne.

Posledný tip ostrieľaných cukrárok.

Plech vyložený papierom na pečenie zľahka po celej ploche postriekajte vodou z rozprašovača a až potom na neho sáčkom striekajte cesto.

Ako sa bude táto voda odparovať, pomôže cestu efektívnejšie sa nafúknuť.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay