plny-hrniec_transparent_negativ.png

Odložte si z úrody jahôd aj na zimu: Takto si zachovajú výbornú chuť, textúru, aj tvar!

Ak si radi vytvárate vlastné zásoby ovocia a zeleniny na zimu, či už vo forme zaváranín alebo džemov, určite vás poteší tip z portálu napadovy.blog, vďaka ktorému si jahody zachovajú svoju chuť aj tvar. V zime ich vyvážite zlatom!

Takto spracované jahody môžete použiť ako ozdobu na dezerty alebo na priamu konzumáciu do jogurtov, tvarohov, aj na chlieb miesto džemu. 

Potrebujeme:

1 kg jahôd

1 kg cukru

200 g vody

2 g kyseliny citrónovej

Postup:

Do hrnca si pridáme cukor, zalejeme vodou, dáme na stredný ohrev a povaríme, kým sa cukor nezmení na sirup. Varíme maximálne 15 minút na slabom ohreve a potom pridáme kyselinu citrónovú. 

Potom necháme sirup povariť ďalších 15 minút, kým sa z neho nestane hmota podobná tekutému medu. 

Teraz si pripravíme jahody: bobule umyjeme a zbavíme stopiek.

Ak sú jahody veľké, môžeme ich prekrojiť na polovicu. 

Jahody zalejeme sirupom a necháme 20 minút stáť. Počas tejto doby sa trochu uvaria a pustia šťavu.

Potom šťavu a sirup opatrne precedíme do rovnakého hrnca, v ktorom sme rozpustili cukor (jahody zatiaľ necháme mimo).

Sirup varíme asi 10 minút, penu necháme usadiť a sirup nalejeme späť na jahody asi na 20 minút. 

Medzitým si vysterilizujeme poháre: do každého nalejeme 50 g vody a dáme ich na 10 minút do mikrovlnnej rúry.

Viečka stačí povariť asi 5 minút vo vriacej vode a všetko utrieť čistým uterákom.

Po 20 minútach sirup opäť nalejeme cez cedník do toho istého hrnca.

Povaríme 5 minút a rýchlo odstránime penu, kým nevychladne.

Jahody pekne naaranžujeme do zaváracích pohárov, nalejeme sirup a zavrieme viečkom.

Necháme vychladnúť hore dnom a môžeme uložiť do skriniek.

Takto spracované jahody si zachovajú svoju textúru a v zime vám pripomenú vône a chute leta.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Najlepšie recepty na dnes