Odložte si do pohárov z úrody paradajok, uhoriek, aj paprík a máte skvelú zásobu zdravej zeleniny na zimu: Vyskúšajte tento recept!

Zelenina zo záhrady je najzdravšia.

Uložte si z vlastnej úrody aj na zimu a spracujte si ju podľa tohto receptu z youtube!

 

 

Potrebujeme:

2,5 kg paradajok

1 kg uhoriek

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

700 g sladkej papriky

800 g cibule

1 cesnakovú hlavu

40 g petržlenovej vňate

40 g kôpru

40 g bazalky

2 PL soli

150 ml rastlinného oleja

1 ČL cukru a octu do každého litrového pohára

Postup:

1. Uhorky si dopredu namočíme do studenej vody asi na 3 – 4 hodiny. 

 

 

2. Paradajky a papriku si umyjeme a spolu s uhorkami nakrájame na menšie kúsky.

Z paradajok vykrojíme miesta, kde bola stopka.

 

 

3. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na pol krúžky. 

4. Všetku zeleninu vložíme spolu do misy.

 

 

5. Cesnak si ošúpeme a nasekáme na malé kúsky. 

Pridáme tiež nasekané vňate.

6. Zeleninu posypeme soľou, zalejeme octom.

 

 

Dôkladne premiešame a necháme 30 minút stáť.

7. Medzitým si sterilizujeme poháre a viečka. 

8. Keď zelenina pustí šťavu, natlačíme ju do pohárov.

Nakoniec rovnomerne zalejeme šťavou. 

 

 

9. Poháre zavrieme viečkom, vložíme ich do hrnca so širokým dnom pokrytým utierkou.

Zalejeme vodou asi do polovice pohárov. 

10. Vodu necháme zovrieť a potom varíme asi 35 – 40 minút. 

 

 

11. Nakoniec poháre otvoríme, do každého nasypeme lyžicu cukru, nalejeme lyžicu octu a dôkladne uzavrieme. 

12. Otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. 

 

 

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn