Túto kapustu som skúsila v Bavorsku a nikdy som nevedela prísť na to, aké suroviny použiť na marinádu, aby chutila tak dokonale. Našťastie, našla som recept od pani Ludmily Muszelové, zaujal ma názov marinovaná kapusta bez zavárania a tak som skúsila. Ide o presne tú geniálnu chuť, najlepšia vec z kapusty na svete. Perfektná príloha ku každému mäsku, ale my ju napríklad doma zvykneme aj vyjadať priamo z pohára, taká je dobrá!
Potrebujeme:
3 kg kapusta
3 a 1/2 cibule
1,5 l vody
0,5 l octu
100 g soli
1 lyžica horčičného semena
0,6 lyžice rasce
25 guličiek sacharínu
0,6 kávovej lyžičky pyrosulfidu (čiže disiričitanu draselného). Ten kúpite v drogérii alebo vo vinárskych potrebách – používa sa totiž nielen pri konzervácii zeleniny, ale aj k sírenie vína)
Postup:
Pripravíme si nálev – do vody s octom primiešame soľ, horčičné semeno, rasca, sacharín a pyrosulfid.
Potom nakrájame kapustu a nakrájame cibuľu.
Zeleninu dáme do veľkej nádoby, zalejeme nálevom a necháme 24 hodín ležať.
Priebežne niekoľkokrát premiešame, aby sa všetka kapusta s cibuľou namočil do nálevu.
Potom rozdelíme do pohárov, zalejeme nálevom a uskladníme v pivnici.
Nezavárame. V zime je táto kapusta vhodná ako doplnok k mäsu a knedliam, ale výborné je aj samo o sebe.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: rozhlas