Odkedy som skúsila marinovanú kapustu podľa šéfa, nič iné z kapusty nerobím: Stačí dať do pohára a máte perfektný šalát na celý rok!

Túto kapustu som skúsila v Bavorsku a nikdy som nevedela prísť na to, aké suroviny použiť na marinádu, aby chutila tak dokonale.

Túto kapustu som skúsila v Bavorsku a nikdy som nevedela prísť na to, aké suroviny použiť na marinádu, aby chutila tak dokonale. Našťastie, našla som recept od pani Ludmily Muszelové, zaujal ma názov marinovaná kapusta bez zavárania a tak som skúsila. Ide o presne tú geniálnu chuť, najlepšia vec z kapusty na svete. Perfektná príloha ku každému mäsku, ale my ju napríklad doma zvykneme aj vyjadať priamo z pohára, taká je dobrá!

Potrebujeme:

3 kg kapusta

3 a 1/2 cibule

1,5 l vody

0,5 l octu

100 g soli

...

1 lyžica horčičného semena

0,6  lyžice rasce

25 guličiek sacharínu

0,6 kávovej  lyžičky pyrosulfidu (čiže disiričitanu draselného). Ten kúpite v drogérii alebo vo vinárskych potrebách – používa sa totiž nielen pri konzervácii zeleniny, ale aj k sírenie vína)

Postup:

Pripravíme si nálev – do vody s octom primiešame soľ, horčičné semeno, rasca, sacharín a pyrosulfid.

Potom nakrájame kapustu a nakrájame cibuľu.

Zeleninu dáme do veľkej nádoby, zalejeme nálevom a necháme 24 hodín ležať.

Priebežne niekoľkokrát premiešame, aby sa všetka kapusta s cibuľou namočil do nálevu.

Potom rozdelíme do pohárov, zalejeme nálevom a uskladníme v pivnici.

Nezavárame. V zime je táto kapusta vhodná ako doplnok k mäsu a knedliam, ale výborné je aj samo o sebe.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: rozhlas