Odkedy som sa naučil túto metódu, toto pečivo pripravujem každý deň: Neuveriteľne ľahké a chutné jedlo!

Pripravte si doma jemné nadýchané pečivo podľa nášho receptu.

Výsledkom a chuťou budete určite milo prekvapení.

 

 

Nenáročný recept na lahodné žemle z youtube kanála Schnell Lecker Schön.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

1 pohár mlieka (200 ml)

1 pohár vody (200 ml)

1/2 pohára rastlinného oleja (100 ml)

2 PL kryštálového cukru (40 g)

1 ČL soli (8 g)

1 bielok

10 g instantného droždia

600 g hladkej múky

100 g masla

100 g syra

1 žĺtok

mak

Postup:

Do hlbokej misky nalejeme teplé mlieko.

Pridáme teplú vodu a olej.

 

 

Ďalej pridáme cukor, soľ a bielok.

Nakoniec pridáme droždie a metličkou dobre vymiešame.

 

 

Cez sitko postupne preosejeme múku a zamiešame.

Nakoniec rukou vymiesime hladké cesto.

 

 

Cesto prikryjeme fóliou.

Necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.

Nakysnuté cesto preložíme na pomúčený stôl a poprášime ho múkou.

 

 

Cesto vymiesime a rozdelíme na 2 časti.

Jednu časť cesta valčekom vyvaľkáme do tvaru veľkého obdĺžnika.

 

 

Cesto potrieme roztopeným maslom a zložíme na tretiny (viď video).

Opäť potrieme maslom a preložíme na tretiny (viď video).

 

 

Cesto položíme na tanier, vložíme do plastového vrecka.

Necháme 10 minút odstáť.

Ten istý proces zopakujeme aj s druhou časťou cesta.

 

 

Odstáte cesto preložíme na pomúčený stôl.

Posypeme múkou a valčekom vyvaľkáme.

Posypeme strúhaným syrom a cesto zvinieme do rolky.

 

 

Cesto rozdelíme na 10 častí a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Tak isto pripravíme aj druhú časť cesta.

 

 

Žemle prekryjeme fóliou.

a necháme na teplom mieste 20-25 minút.

Potom ich potrieme žĺtkom a posypeme makom.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 20 minút pri teplote 180°C.

Žemle necháme úplne vychladnúť a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay