Pripravte si doma jemné nadýchané pečivo podľa nášho receptu.
Výsledkom a chuťou budete určite milo prekvapení.
Nenáročný recept na lahodné žemle z youtube kanála Schnell Lecker Schön.
Potrebujeme:
1 pohár mlieka (200 ml)
1 pohár vody (200 ml)
1/2 pohára rastlinného oleja (100 ml)
2 PL kryštálového cukru (40 g)
1 ČL soli (8 g)
1 bielok
10 g instantného droždia
600 g hladkej múky
100 g masla
100 g syra
1 žĺtok
mak
Postup:
Do hlbokej misky nalejeme teplé mlieko.
Pridáme teplú vodu a olej.
Ďalej pridáme cukor, soľ a bielok.
Nakoniec pridáme droždie a metličkou dobre vymiešame.
Cez sitko postupne preosejeme múku a zamiešame.
Nakoniec rukou vymiesime hladké cesto.
Cesto prikryjeme fóliou.
Necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
Nakysnuté cesto preložíme na pomúčený stôl a poprášime ho múkou.
Cesto vymiesime a rozdelíme na 2 časti.
Jednu časť cesta valčekom vyvaľkáme do tvaru veľkého obdĺžnika.
Cesto potrieme roztopeným maslom a zložíme na tretiny (viď video).
Opäť potrieme maslom a preložíme na tretiny (viď video).
Cesto položíme na tanier, vložíme do plastového vrecka.
Necháme 10 minút odstáť.
Ten istý proces zopakujeme aj s druhou časťou cesta.
Odstáte cesto preložíme na pomúčený stôl.
Posypeme múkou a valčekom vyvaľkáme.
Posypeme strúhaným syrom a cesto zvinieme do rolky.
Cesto rozdelíme na 10 častí a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Tak isto pripravíme aj druhú časť cesta.
Žemle prekryjeme fóliou.
a necháme na teplom mieste 20-25 minút.
Potom ich potrieme žĺtkom a posypeme makom.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 20 minút pri teplote 180°C.
Žemle necháme úplne vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU