Toto je dôvod, pre ktorý sa oplatí pridať do vývaru trochu octu: Môže sa vám to zdať čudné, ale neobanujete!

Myslíte si, že vývar už pred vami nemá žiadne tajomstvá a lepšie ho už uvariť nejde?

Myslíte si, že vývar už pred vami nemá žiadne tajomstvá a lepšie ho už uvariť nejde?

Mýlite sa, ak ste doňho nikdy neskúsili naliať trochu octu.

Objavov a vylepšení totiž nikdy nie je dosť a primerané množstvo octu vo vývare má pozitívny vplyv na konečný výsledok. 

 

 

...

Vďaka portálu smakosze sa dozviete dôvod, prečo sa oplatí pridať ocot do vývaru. 

Vývar je na našich stoloch už dlhé roky.

Pre svoju chuť a jednoduchú prípravu je asi najobľúbenejšou polievkou na Slovensku.

Každý má svoj vlastný spôsob prípravy a je ťažké nad tým polemizovať.

 

 

Niekedy však má zmysel vývar ešte trošku vylepšiť.

Najmä ak ide o malú zmenu, ktorá dovedie vývar k ešte lepšiemu výsledku.

Prečo sa oplatí pridať do vývaru ocot?

 

 

Pridanie octu do vývaru je pre mnohých prekvapujúce.

Ukazuje sa však, že to má svoj význam.

Vďaka pridaniu octu sa totiž vývar stáva hustejším a výživnejším.

Môže za to kyselina octová, ktorá spôsobuje, že do vývaru sa uvoľní viac užitočných látok z chrupaviek a kostí. 

Aký ocot je najlepšie pridať do vývaru?

Je to v podstate jedno, pretože kyselinu octovú obsahujú všetky druhy octu.

Samozrejme najjemnejšiu chuť má vínny a jablčný ocot, ale ak chcete napríklad vývaru dodať aj tmavšiu farbu, môžete použiť balzamicový ocot.

 

 

Kedy pridať ocot?

Najlepšie je pridať ocot hneď po zovretí vývaru, keď sú už všetky ingrediencie v hrnci.

Potom znížime ohrev, aby sa ocot rýchlo neodparil.

Zároveň sa dlhší čas kontaktu octu s mäsom prejaví vo vyššom obsahu cenných látok vo vývare.

Citrón namiesto octu?

Niektorí odporúčajú pridať miesto octu citrónovú šťavu, pretože jej účinky sú podobné octu.

Avšak chuť citrónovej šťavy bude vo vývare výraznejšia, ako chuť octu. 

Skúšali ste už pridať do vývaru kurkumu?

 

 

 

Vývar s kurkumou je niečo, čo stojí za to vyskúšať.

Nielen že zvýši jej nutričnú hodnotu, ale dodá vývaru krásnu zlatistú farbu a ešte lepšiu chuť. 

Ideálne jedlo najmä počas týchto zimných dní, kedy vonku zúria vírusy, infekcie a veľa ľudí trpí zníženou imunitou.

Kurkumu pridajte do vývaru hneď na začiatku.

Stačí pridať v množstve 1 čajová lyžička.  

 

 

Čo všetko dokáže vývar obohatený o kukrumu?

 

Okrem krásnej farby a lepšej chuti podporíte aj zdravotné benefity. Tu sú:

Prevencia – kurkumín obsiahnutý v kurkume pôsobí ako silný antioxidant, navyše má protizápalový vplyv

Vychytáva voľné radikály – pôsobí výrazne antioxidačne, je to špička v boji s voľnými radikálmi

Zmierňuje bolesti kĺbov – jeho silné protizápalové vlastnosti napomáhajú nielen pri zmierňovaní bolesti a opuchov, ale aj celkové negatívne prejavy tohto ochorenia.  Vo všeobecnosti pôsobí ako prevencia

 

 

Podporuje imunitu – obsiahnutý kurkumínu, môže byť výrazne nápomocný pri posilňovaní imunitného systému aj u ľudí s výrazne oslabenou imunitou

Podporuje metabolizmus – kurkuma patrí medzi korenie, ktoré má pozitívny vplyv na metabolizmus a aj chudnutie

Detoxikuje organizmus – prečisťuje telo a dokonca bolo preukázané, že má pozitívny vplyv na krv (čistenie krvi)

Podporuje dobré hojenie rán a popálenín – má pozitívny vplyv na  kožné ochorenia (ekzémy, akné, psoriáza)

Znižuje vysoký cholesterol v krvi– pri pravidelnom používaní kurkumy môže naozaj dôjsť k zníženiu vysokého cholesterolu v krvi

Dobrú chuť!

Foto: tjn
Foto: tjn-Majka
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay