Viete, prečo treba pridať do cesta OCOT? Je to hlavný dôvod, prečo sú babkine buchty vždy tak nadýchané a vzdušné!

4694 0

Ponúkame vám výborný recept na nadýchané a mimoriadne chutné buchty. Sú perfektné na raňajky aj olovrant.

Pripravíte ich veľmi jednoducho, z kysnutého „octového“ cesta a výsledok je vždy vynikajúci.

Potrebujeme:

-500 ml vlažného mlieka;

-3 g čerstvého droždia alebo 10 g sušeného droždia;

-100 g cukru;

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

-1 čajová lyžička soli;

-2 vajcia;

-80 ml rastlinného oleja;

-50 g masla;

-0,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva;

-1 polievková lyžica 9% octu;

+/- 900 g pšeničnej hladkej múky

Na potretie:

-1 žĺtok;

-mlieko;

-Sezamové semienka.

Postup:

Do misky pridajte teplé mlieko, čerstvé droždie a cukor.

 Vareškou miešajte, kým sa droždie nerozpustí a ingrediencie nie sú zapracované.

Pridajte hladkú múku spolu s práškom do pečiva.

Ručne miešajte, kým nespracujete na jednotné cesto.

Nakoniec pridajte maslo a ocot.

Pokračujte v zapracovávaní aj ostatných prísad, kým nezískate hladké a homogénne cesto.

Misku prikryte potravinovou fóliou a nechajte ju na teplom mieste 50 minút.

Po uplynutí času preneste cesto na pracovnú plochu.

Cesto rozdeľte na polovicu.

Z každej polovice vytvarujte 2 šúlce.

Každý nakrájajte na 6 kusov.

Každú kúsok vyformujte do tvaru guľky – buchty. Pretože je cesto lepkavé, budete potrebovať trochu múky.

Preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 15 minút odstáť.

Potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom.

Posypte sezamovými semienkami a upečte.

Tip: Môžete použiť aj mak, ktorý dáva buchtám pekný vzhľad.

Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C 25 minút.

Žemle sa podarili mäkké, nadýchané a vzdušné. Stanú sa vašimi obľúbenými!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár