Ponúkame vám výborný recept na nadýchané a mimoriadne chutné buchty.
Sú perfektné na raňajky aj olovrant.
Pripravíte ich veľmi jednoducho, z kysnutého „octového“ cesta a výsledok je vždy vynikajúci.
Potrebujeme:
-500 ml vlažného mlieka;
-3 g čerstvého droždia alebo 10 g sušeného droždia;
-100 g cukru;
-1 čajová lyžička soli;
-2 vajcia;
-80 ml rastlinného oleja;
-50 g masla;
-0,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva;
-1 polievková lyžica 9% octu;
+/- 900 g pšeničnej hladkej múky
Na potretie:
-1 žĺtok;
-mlieko;
-Sezamové semienka.
Postup:
Do misky pridajte teplé mlieko, čerstvé droždie a cukor.
Vareškou miešajte, kým sa droždie nerozpustí a ingrediencie nie sú zapracované.
Pridajte hladkú múku spolu s práškom do pečiva.
Ručne miešajte, kým nespracujete na jednotné cesto.
Nakoniec pridajte maslo a ocot.
Pokračujte v zapracovávaní aj ostatných prísad, kým nezískate hladké a homogénne cesto.
Misku prikryte potravinovou fóliou a nechajte ju na teplom mieste 50 minút.
Po uplynutí času preneste cesto na pracovnú plochu.
Cesto rozdeľte na polovicu.
Z každej polovice vytvarujte 2 šúlce.
Každý nakrájajte na 6 kusov.
Každú kúsok vyformujte do tvaru guľky – buchty.
Pretože je cesto lepkavé, budete potrebovať trochu múky.
Preložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Necháme 15 minút odstáť.
Potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom.
Posypte sezamovými semienkami a upečte.
Tip: Môžete použiť aj mak, ktorý dáva buchtám pekný vzhľad.
Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C 25 minút.
Žemle sa podarili mäkké, nadýchané a vzdušné. Stanú sa vašimi obľúbenými!