Ocot, vínny či jablčný alebo balzamikový (z hroznovej šťavy), berieme predovšetkým ako dochucovadlo – či už do šalátov, alebo napríklad krémových polievok. Ale vedeli ste, že v octe sa ukrýva aj množstvo benefitov?
Ocot bol už v dávnej minulosti považovaný za liek na mnoho druhov zdravotných problémov. Neskôr sa začal využívať aj na konzerváciu a prípravu rôznych jedál. Na základe nedávnych štúdii je ocot bohatý na antioxidanty, ktoré spomaľujú proces starnutia.
Jablčný si svoje miesto našiel aj pri liečbe kĺbov. Napríklad, taký jablkový ocot pomáha liečiť artritídu a dnu. Dnes vám prezradíme niečo viac o tom, ako využiť ocot pre svoje zdravie!
Pravidelná konzumácia či dochucovanie jedál octom má pozitívne účinky na náš metabolizmus, zažívanie, ale aj spaľovanie kalórií. Ocot dokáže telo prečistiť a niektorí odborníci ho odporúčajú piť aj ráno nalačno (1 lyžica na 3 dcl vody) – namiesto populárnej vody s vytlačeným citrónom. Konzumácia jablčného octu sa tiež spája s nižšou chuťou na sladké a s detoxikáciou organizmu. Podľa štúdie vedcov z Arizona State University v Spojených štátoch, môže jablčný ocot skonzumovaný spolu s jedlom s vysokým glykemickým indexom, viesť k nižšiemu príjmu kalórií počas dňa a to až o 275 kcal. Okrem toho dokázali, že kyselina octová v jablčnom octe vyrovnáva hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivosť na inzulín.
Jablčný ocot – prírodný, nepasterizovaný, organický, nefiltrovaný, ideálne v bio kvalite – je zdrojom kyseliny octovej, citrónovej, probiotík a enzýmov vytvorených počas fermentácie. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, horčík, fluór či kremík. Kyselina octová pôsobí ako prírodné antibiotikum a antiseptikum. Zastúpené polyfenoly sú prevenciou ochorení, ako je rakovina, cukrovka, osteoporóza či Alzheimerova choroba.
Odborníci naznačujú, že zápal kĺbov môže byť spojený s akumuláciou toxínov v nich, pretože metabolický odpad sa často hromadí práve vo väzive. Jablčný ocot, alebo lepšie povedané obsah pektínu, ktorý sa v ňom nachádza, pomáha odstrániť toxíny z tela, zatiaľ čo kyseliny prispievajú k celkovej detoxikácii. Vyskúšajte si pripraviť nápoj z 250 ml teplej vody (nie horúcej), ktorú zmiešate s 2 čl octu a 2 čl medu. Pite 3-krát denne. Vďaka tomu bude váš organizmus rozpúšťať kryštalické usadeniny kyseliny močovej.
V prípade, že vás niečo bolí a chcete túto bolesť zmierniť, vyrobte si obklad: zmiešajte si ocot s kokosovým alebo olivovým olejom v pomere 2:1. Obklad v podobe gázy s vatou, ktorú ste namočili do tekutiny, aplikujte napríklad na bolestivé kĺby. Pravidelnou procedúrou sa nepríjemná bolesť zmierni.
Ocot je tiež schopný znížiť krvný tlak a zlepšiť krvný obeh. Jablčný ocot má pozitívny vplyv na nervovú sústavu, obnovuje organizmus pri nervových poruchách, depresii a bojuje s nespavosťou. Užívaniu octu by sa však mali vyhýbať ľudia, ktorí trpia vredmi, gastritídou a pankreatitídou.
Z jablčného octu si môžete pripraviť skvelé tonikum na tvár – stačí zmiešať 1 diel jablčného octu so štyrmi dielmi vody. Ide tiež o výborný spôsob, ako zabrániť predčasnému starnutiu pokožky. Kúru ale nepoužívajte denne.
Chcete získať dokonale lesklé vlasy? Potom 1/3 šálky octu zmiešajte so 4 šálkami vody a vlasy po umytí šampónom opláchnite.
Ak máte bolestivý problém, vyskúšajte celkom jednoduchú kúru – pridajte si jablčný ocot do kúpeľa. Na uvoľnenie nôh, alebo rúk so pripravte kúpeľ zo 4 litrov vody a 2-3 šálok jablčného octu a boľavé ruky či nohy si do tejto zmesi jednoducho namočte. Bolesť svalov po športe odstránite tak, že do tejto zmesi namočíte uterák a priložíte ho na bolestivé miesto.
Pre ešte silnejší utišujúci efekt pridajte do kúpeľa aj trochu olivového oleja. Z 2 lyžíc jablčného octu a 1 lyžice olivového oleja tiež pripravíte zmes, ktorú nanesiete a bolestivé miesta. Zmes nechajte pôsobiť cez noc a ráno umyte.
Ľudia po celom svete poznajú účinky jablčného octu na zdravie a denne ho využívajú – dokonca utišujúce účinky na bolesť kĺbov hlásajú aj ľudia, ktorý každý deň tento ocot pijú, samozrejme nie neriedený. Tento nápoj sa pripravuje z 3 lyžíc jablčného octu, 300 ml vody a 1 lyžičky medu. Pije sa počas dňa trikrát denne pred jedlom. Dámy bude možno zaujímať aj to, že tento nápoj je skvelý aj na chudnutie. Tiež detoxikuje a zbavuje telo nežiadúcich látok.
zdroj: takprosto
Mini koláčiky z majonézy bez kysnutia: Fantasticky mäkučké a jemné, vhodné na každú príležitosť!… https://t.co/rPJnVtQnRQ
7 months agoŽeny, toto je niečo prekrásne: Keď si pôjdete dať robiť nechty, pozrite si najskôr túto inšpiráciu – vyberie si kaž… https://t.co/I5ddGGNhb3
7 months agoKaždý rok sa nevieme dočkať úrody ríbezlí, ale džem z nich nerobíme: Babičkin zázračný recept na domáci ríbezľový n… https://t.co/ScfcKqhWyt
7 months agoZabudnite na tuje: Záhradný architekt vybral perfektné nápady, ako využiť priestor pri plote - toto budú obdivovať… https://t.co/Cnw3vTZs31
7 months agoV tomto horku nepečte koláče ani torty, toto sa podáva o 5 minút: Studené dezerty pre návštevy, lepšie ako zmrzlina… https://t.co/HroI36HuXG
7 months ago