Obyčajná CVIKLA čistí pečeň od tuku ako vysávač! Detoxikuje telo za 7 dní (RECEPT)!

Červená repa je totiž vysoko nutrične hodnotnú zeleninou, ktorá nemálo prispieva k nášmu zdraviu a dokonca podľa portálu food.ndtv veľmi účinne pomáha čistiť organizmus. Preto stojí za to sa s účinkami červenej repy zoznámiť a zlomiť voči nej svoj odpor. Keď vyskúšate nejaký recept, zistíte, že vo vhodnej úprave ide o veľmi chutnú zeleninu.

Ukrýva v sebe úžasné veci

Nezanedbateľný je obsah vitamínov B (predovšetkým B9 – kyseliny listovej) a C a tiež provitamínu A (betakaroténu). Významná je predovšetkým vďaka obsahu minerálov – vápnika, horčíka, železa, sodíka a draslíka a ďalších.

Navyše obsahuje bielkoviny, cukry, vlákninu a hlavne dôležitý antioxidant betanín.

Liečivé účinky majú nielen buľvy (korene), ale aj listy, ktoré môžeme použiť na šalát alebo uvariť podobne ako špenát.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Najlepšie pre zachovanie živín je konzumovať repu surovú, napríklad tenko nakrájanú ako carpaccio.

Aj varená repa si stále zachová veľa benefitov, preto sa o účinky nemusíme pripraviť, ani ak nám zrovna surová repa nechutí.

Dôležité je používať repu vypestovanú doma na záhradke alebo kúpenú v biokvalite, pretože táto zelenina rada naťahuje dusičnany a iné škodliviny z pôdy.

Aké účinky má červená repa na zdravie?

Vláknina v repe obsiahnutá zlepšuje trávenie a prečisťuje črevá.

Repa pomáha aj pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení – znižuje nielen vysoký tlak, ale aj zlý cholesterol, regeneruje cievy a zlepšuje ich pevnosť a pružnosť.

Pomáha aj v boji proti kŕčovým žilám a hemoroidom.

Odstraňuje tuk z pečene.

Obsiahnutý kremík má pozitívny vplyv na kožu (predovšetkým na jej pružnosť), vlasy, nechty, kosti i väzivového tkaniva.

Má antireumatické účinky.

Draslík pôsobí diureticky – odvádza z tela vodu a kyslé látky.

Celkovo repa povzbudzuje metabolizmus a napomáha pri chudnutí.

Červená repa – detox

Medzi účinky repy patrí regenerácia pečene, čo sa dá využiť nielen v prípade ich zaťaženie liekmi, alkoholom alebo drogami.

Jedovaté látky tiež odstraňuje z mozgu a celkovo pôsobí na nervovú sústavu, čím urýchľuje rekonvalescenciu pacientov, ktorí prekonali kliešťovú encefalitídu alebo lymskou boreliózu.

Navyše obsiahnutý betanín a tryptofán zmierňujú stres a upokojujú.

Očista pečene s cviklou

Ak chcete očistiť telo od škodlivých látok, vykonať tzv. Detoxikáciu, priprave si tento nápoj a pite ho 3x denne po 2 dcl, vychladený, najlepšie po dobu 7 dní.

Potrebujeme:

2 ks menšie surové repy

2 ks jablká

2 ks mrkvy

Postup:

1. Surovú repu, mrkvu i jablká nastrúhame, dáme do mixéra

2. Prilejeme 6 dl vody a všetko rozmixujeme

3. Nalejeme do skleneného džbánku a dáme do chladničky vychladiť.

Odporúčanie:

Pijeme 3x denne ráno, popoludní a večer, po 2 dl. Pred pitím nápoj dôkladne premiešajte lyžicou.

Po skúsenostiach niektorých čitateľov odporúčame začať s dávkou 1/2 dcl, aby si váš organizmus zvykol …, keď sa to zo začiatku preženie, tak môže byť niekomu aj zle, očista pečene bude prebiehať príliš búrlivo a organizmus to potom nebude schopný toto zvládnuť.

Sú ľudia, ktorí to hneď zo štartu prehnali, aby boli čo najskôr čistí. V tomto prípade to však skutočne netreba preháňať. Tiež treba mať na pamäti, že červená repa znižuje krvný tlak.

Očista čriev s cviklou

Červená repa je vynikajúcou potravinou na očistu čriev. Je zdrojom kvalitnej vlákniny a obsahuje pektínové polysacharidy, ktoré sú považované za účinné pri čistení tráviaceho traktu a udržania pohybu čriev.

Nielenže podporuje cvikla zdravie hrubého čreva a tráviaceho systému tým, že uľahčuje vyprázdňovanie, ale tiež podporuje celkové mechanizmy detoxikácie organizmu.

Recept na džús z červenej repy na prečistenie hrubého čreva

Zloženie pre 2-4 porcie

-3 mrkvy (bez kože)

-1 červená repa (bez šupky)

-2 červené jablká (umyté a nakrájané)

-6 listov kelu

-2 cm kúsok koreňa zázvoru

-½ citróna (bez kože)

Pokyny:

-Ak nemáte odšťavovač, stačí použiť mixér naplnený jednou až dvoma šálkami vody.

-Ak použijete odšťavovač, uistite sa, že zmes premiešate lyžicou.

-Ak ste použili mixér, uistite sa, že zmes scedíte a premiešajte s lyžicou.

-Podávajte vychaldené.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay