Odkedy som vyskúšal tento úžasný recept na jemnučké žemle, iné už nepripravujem a ani nekupujem.
Recept je rýchly a jednoduchý a výsledkom budete pozitívne šokovaní.
Jeho tajomstvo spočíva v tom, že kysnuté cesto sa dáva pred pečením do vriacej vody.
Nenáročný recept z youtube kanála PAZANDA ZAMIRA na jemné domáce žemle.
Potrebujeme:
250 ml mlieka
250 ml vody
1 PL kryštálového cukru
1 PL soli
10 g sušeného droždia
50 g masla
700 g hladkej múky
sezamové semiačka na posypanie
Postup:
Do misky pridáme teplé mlieko, teplú vodu, cukor a soľ.
Nakoniec pridáme droždie.
Vymiešame metličkou.
Potom pridáme múku, zmäknuté maslo, špachtľou vymiešame.
Rukami vymiesime cesto.
Cesto vložíme do misky, prekryjeme fóliou, utierkou.
Necháme 30 minút kysnúť.
Cesto rozdelíme na 8 častí a ušúľame guľky.
Guľky prekryjeme fóliou
Necháme 10 minút odstáť.
Do hrnca s vriacou pridáme soľ a premiešame.
Do vody vložíme žemle.
Necháme ich variť 30 sekúnd z každej strany.
Uvarené žemle položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Na žemliach spravíme zárezy nožom.
Posypeme sezamovými semiačkami.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 25 minút pri teplote 190°C.
Nadýchané žemle necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: