Obrátený slivkáč s kyslou smotanou a čokoládou: Ak máte radi slivky, bol by hriech nevyskúšať ho!

Recept mám z maminej kuchárky a keď sú slivky, vždy sa naň teší celá rodina.

Potrebujeme:

Korpus:

7 vajec

180 gramov kr. cukru

180 gramov polohrubá múka

1⁄2 balík prášok do pečiva

...

750 gramov zrelé slivky (umyté a rozpolené)

Nastrúhanú čokoládu alebo granko

Náplň:

1 liter mlieka

3 kusy smotanového pudingu alebo 3 Zlaté klasy

1 kus vanilkový cukor

2 lyžice kr. cukru

500 millilitrov kyslej smotany (môžeme nahradiť s mascarpone alebo vyšľahanou šľahačkou)

Postup:

Nachystáme si plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie a papier ešte vymastíme maslom a vysypeme cukrom. Na plech uložíme tesne vedľa seba polovice sliviek (ja som mala prezreté slivky, ktoré sa mi počas pečenia krásne rozvarili). Hoci to v pôvodnom recepte nie je, ja zvyknem vrstvu sliviek posypať strúhanou čokoládou alebo grankom.

Na cesto si vyšľaháme bielky s cukrom vyšľaháme na sneh, krátko zašľaháme žltka a zľahka ručne primiešame  preosiatu múku. Cesto rozotrieme na slivky rozložené na plechu a pečieme pri teplote cca 180°C cca 35 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.

Necháme vychladnúť a vychladnutý otočíme na druhý plech tak, aby sme mali slivky navrchu. Opatrne zložíme papier na pečenie.

Krém: Z mlieka, pudingových práškov a cukru uvaríme hustý puding. Ešte do horúceho zamiešame maslo, a po jeho vymiešaní pridáme kyslú smotanu. Rozmiešame. ešte teplú hmotu rozotrieme na slivky. Necháme vychladnúť a ešte aspoň hodinu  dve stuhnúť v chladničke. Vrch môžeme posypať strúhanou čokoládou. Ak nechcete robiť varený krém, môžete vyskúšať krém z kyslej smotany a šľahačky a tvarohu, alebo zvoliť pudingy bez varenia. krém sa dá obmieňať, ale my máme najradšej práve ten pudingový.