plny-hrniec_transparent_negativ.png

Obrátený jablkový koláč, ktorý milujeme: Nič, len nastrúhané jablká, puding a na vrch šľahačka – pečiem ho aj 3x za týždeň!

Obrátený jablkový koláč pani Aleny Leskovej, ktorý si zamiluje celá rodina. Chutí ako luxusný krémeš, ale jeho príprava je pritom úplne jednoduchá a rýchla. Ak máte doma jabĺčka, neváhajte ho vyskúšať.

Koláč môžete pripraviť na rôzne spôsoby, napríklad namiesto šľahačky s ochutenou kyslou smotanou a čokoládovou polevou, alebo naliať polevu priamo na pudingový krém.

Potrebujeme:

1 kg postrúhaných jabĺk

2 vanilkové cukry

1 Zlatý klas

5 žĺtkov

150 g práškového cukru

3 lyžice vody

150 g polohrubej múky

1 prášok do pečiva

5 bielkov

Puding:

700 ml mlieka

2 Zlaté klasy

40 g kr. cukru

1 lyžica hladkej múky

200 g masla

100 g práškového cukru

350 ml smotany na šľahanie

Postup:

Jablká nastrúhame, zmiešame s vanilkovým cukrom a podusíme.

Pridáme zlatý klas a ešte podusíme. Plech vyložíme alobalom, natrieme maslom a rozotrieme jablkovú masu.

5 žĺtkov vymiešame so 150 g prášk.cukru, pridáme 3 lyžice vody, 150 g polohrubej múky, prášok do pečiva. Nakoniec vmiešame z 5 bielkov sneh. Cesto vylejeme na jablká a upečieme.

Dáme do vyhriatej trúby a pečieme na 150° cca 30-35 min. Každá rúra pečie inak a preto je dobré koláčik sledovať.

Po vychladnutí koláč prevrátime a odstránime alobal.

Uvaríme puding,700 ml mlieka, 2 zlaté klasy, 40 g kryšt. cukru 1 lyžica hlad.múky. Necháme vychladnúť.

Vymiešame 200 g masla a 100 g prášk.cukru. Spojíme s vychladnutým pudingom.

Puding natrieme na jablká, na puding vyšľahanú šľahačku a posypeme strúhanou čokoládou.

Dobrú chuť.

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes