Obrátený jablkový koláč pani Aleny Leskovej, ktorý si zamiluje celá rodina. Chutí ako luxusný krémeš, ale jeho príprava je pritom úplne jednoduchá a rýchla. Ak máte doma jabĺčka, neváhajte ho vyskúšať.
Koláč môžete pripraviť na rôzne spôsoby, napríklad namiesto šľahačky s ochutenou kyslou smotanou a čokoládovou polevou, alebo naliať polevu priamo na pudingový krém.
Potrebujeme:
1 kg postrúhaných jabĺk
2 vanilkové cukry
1 Zlatý klas
5 žĺtkov
150 g práškového cukru
3 lyžice vody
150 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
5 bielkov
Puding:
700 ml mlieka
2 Zlaté klasy
40 g kr. cukru
1 lyžica hladkej múky
200 g masla
100 g práškového cukru
350 ml smotany na šľahanie
Postup:
Jablká nastrúhame, zmiešame s vanilkovým cukrom a podusíme.
Pridáme zlatý klas a ešte podusíme. Plech vyložíme alobalom, natrieme maslom a rozotrieme jablkovú masu.
5 žĺtkov vymiešame so 150 g prášk.cukru, pridáme 3 lyžice vody, 150 g polohrubej múky, prášok do pečiva. Nakoniec vmiešame z 5 bielkov sneh. Cesto vylejeme na jablká a upečieme.
Dáme do vyhriatej trúby a pečieme na 150° cca 30-35 min. Každá rúra pečie inak a preto je dobré koláčik sledovať.
Po vychladnutí koláč prevrátime a odstránime alobal.
Uvaríme puding,700 ml mlieka, 2 zlaté klasy, 40 g kryšt. cukru 1 lyžica hlad.múky. Necháme vychladnúť.
Vymiešame 200 g masla a 100 g prášk.cukru. Spojíme s vychladnutým pudingom.
Puding natrieme na jablká, na puding vyšľahanú šľahačku a posypeme strúhanou čokoládou.
Dobrú chuť.