Obrátený jablkový koláč s karamelom: Karamel netreba variť zvlášť, vytvorí sa počas pečenia – sladký zázrak!

Tento koláč je výborný, ja robím verziu bez samostatného varenia karamelu, vytvorí sa v rúre počas pečenia, prikladám ale aj recept, v ktorom sa karamel varí zvlášť. Môžete si vybrať, ktorý vám vyhovuje viac. :-)

Potrebujeme:

Jablká

3 lyžice oleja alebo masla

Kryštálový cukor

3 vajcia

4 lyžice oleja

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

4 lyžice práškového cukru + trochu cukru do snehu

4 lyžice studenej vody

5 lyžíc polohrubej múky

2 lyžičky kypriaceho prášku

Postup:

Na okrúhlu tortovú formu natrieme olej, alebo husto rozotrieme maslo ( 3 lyžice) a husto posypeme kr. cukrom. Na tento základ husto uložíme plátky jabĺk (čiastočne sa môžu prekrývať) a dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov zapiecť na 15 minút.

Medzitým si pripravíme cesto: 3 bielky vyšlaháme s cukrom do hustého snehu. 3 žĺtky vyšľaháme do peny so 4 lyžicami cukru práškového, 4 lyžicami oleja, pridáme 5 lyžíc studenej vody a za stáleho šľahania pridáme 5 lyžíc polohrubej múky a 2 malé lyžičky kypriaceho prášku. Potom sneh opatrne vmiešame so žĺtkovým cestom, nalejeme na jabĺčka a dáme piecť 180 st. na 45-50 minút.

Kedže každá rúra pečie inak, ako test pichneme do cesta špáradlom, keď sa nelepí je upečené. Vyberieme, nechám vychladiť, prevrátime posypem jemne mletými orechmi a podávam zo šľahačkou. Koláčik je neskutočne dobrý.

Obrátený koláč s karamelom (karamel sa robí zvlášť)

Potrebujeme:

4-5 jabĺk
1/4 šálky + 1 PL masla
7 lyžíc cukru
1 lyžičku škorice

Cesto:

75 g masla izbovej teploty
5 lyžíc cukru
3 vajíčka
3 lyžice smotany
postrúhanú kôru z chemicky neošetreného 1 citróna
1 lyžičku vanilkového extraktu
2 lyžičky prášku do pečiva
11 lyžíc múky