Obrátený banánový koláč s karamelom

Banány, smotanové cesto a karamel. Vyskúšajte aj vy túto vynikajúcu sladkú dobrotu.

Banány a karamel jednoducho idú dohromady. Tento skvelý dezert je vynikajúci a tri vrstvy, z ktorých pozostáva – karamel, banány, cesto sa skvele dopĺňajú a vytvárajú perfektný celok chuti.

Potrebujeme:

Cesto:

1 a ½ šálky hladkej múky

100 g zmäknutého masla

1 vajce

2 lyžice hnedého cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

125 g kyslej smotany

1 lyžičku prášku do pečiva

Štipku soli

Na karamel:

100 g hnedého cukru

50 g masla

4 zrelé banány

Postup:

Z ingrediencií na cesto vypracujeme hladké a homogénne cesto. Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.

Medzitým pripravíme karamel. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme cukor. Za stáleho miešania varíme cca 5 minút – mali by sme získať zlatohnedý karamel. Karamel rýchlo prelejeme do pripravenej podlhovastej formy na pečenie, pretože začne rýchlo tuhnúť.

Na karamel  uložíme kúsky banánov a nakoniec navrstvíme cesto, pričom okraje jemne zatlačíme smerom do vnútra.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 35 minút. Formu vyberieme a rýchlym pohybom ihneď obrátime.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: vk